Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Valtakunnan ykköskuusi kohosi Turun tuomiokirkon edustalle

Kuusi löytyi tänä vuonna Nousiaisista. Ehdokkaita oli kymmenkunta.

Kuusi kaadettiin keskiviikkoaamuna Nousiaisissa ja kuljetettiin lavetilla tuomiokirkon edustalle.
Paula Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtakunnan ykköskuusi on noussut paikoilleen Turun tuomiokirkon eteen. Kuusi nostettiin paikoilleen keskiviikkoiltapäivänä.

Tänä vuonna Suomen ykköskuusen tehtävään valittiin puu Nousiaisista. Kuusi on runsaat 21 metriä korkea ja sillä on ikää 65 vuotta.

Kuusen haku käynnistyi jo aamuvarhaisella Tryykin tilalla Nousiaisissa. Marraskuinen aamu oli pimeä, sateinen ja tuulinen. Säästä huolimatta kuusi saatiin ongelmitta katkaistua ja siirrettyä lavetille.

– Tuuli vähän riepotti, mutta saatiin kuusi kuitenkin käännettyä oikeaan asentoon. Kriittistä on huolehtia siitä, etteivät nosturin vaijerit katko latvaoksia, kun kuusi lasketaan lavetille, kertoo työnjohtaja Janne Jyrkämä Kuntecilta.

Huono sää harvoin vaikuttaa merkittävästi tuomiokirkon kuusen matkaan.

– Kerran oli oikein kunnon myräkkä. Silloin oli aikamoisia vaikeuksia siinä vaiheessa, kun puuta yritettiin nostaa lavetille. Tuuli riepotteli sitä oikein pahasti, se oli hankala vaihe. Muuten tuuli ei hirveästi häiritse, Jyrkämä kertoo.

Nätti pihapuu kelpaa edustustehtävään

Turun tuomiokirkon kuusi valitaan useiden tarjokkaiden joukosta. Jyrki ja Terhi Ristimäki alkoivat noin vuosi sitten ajatella, että pihapuu olisi sopiva Turun tuomiokirkon edustalle.

Kuusi seisoi pihalla aukealla paikalla ja lähellä rakennuksia. Perhe oli harkinnut kuusen poistamista jo pelkästään siitä syystä, ettei se kaatuisi myrskyssä ja vahingoittaisi rakennuksia.

– Isompien myrskyjen aikana olemme katselleet sitä talon ikkunasta ja miettineet, milloin se voisi kaatua. Ajattelimme, että kuusi on sen verran nätti, että kelpaa tällaiseenkin edustustehtävään, Jyrki Ristimäki sanoo.

– Kyllä se hienolta tuntuu, Terhi Ristimäki vahvistaa.

Tuuhea ja tasapainoinen

Kuusen valinnasta vastasi tänä vuonna työnjohtaja Janne Jyrkämä. Hän kuvailee tämän vuoden kuusta tuuheaksi, tasapainoiseksi ja tasapuoliseksi.

– Valinta oli loppujen lopuksi aika helppo, Jyrkämä sanoo.

Kuusi saapui tuomiokirkon edustalle hieman ennen puoli yhtä keskiviikkoiltapäivänä. Matka sujui hyvin, ja sula keli takasi sen, että kuljetus eteni jouhevasti. Myös kuusen pystytys sujui ongelmitta.

Turun tuomiokirkon kuusi saa oksilleen 717 led-lamppua. Valot sytytetään lauantaina kello 16 ja kuusi valaisee Tuomiokirkontoria Nuutinpäivään asti.

Suosittelemme