Hyppää sisältöön

Isot odotukset kaatuivat: Lupaava Alzheimer-lääke ei tehoakaan

Eli Lillyn muistilääkkeestä odotettiin läpimurtoa Alzheimer-potilaiden hoitoon. Parissakymmenessä vuodessa jo toistasataa kehiteltyä Alzheimer-lääkettä on todettu kokeissa tehottomiksi.

Kuva: Heli Sirviö / Yle
Tiina Länkinen

Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiö Eli Lillyn kokeellinen Alzheimer-lääke on osoittautunut kokeissa tehottomaksi. Muistisairauden lääkitseminen on osoittautunut toistaiseksi ylipääsemättömäksi haasteeksi – vuoden 1998 jälkeen ainakin 120 Alzheimer-lääkkeen kokeet ovat epäonnistuneet.

Yhtiön lääke on ollut kehitteillä olevista vaihtoehdoista kaikkein tarkimmin seurattuja. Kun miljoonien Alzheimer-potilaiden hoidon toiveet kääntyivät pettymykseksi, Eli Lillyn osakekurssi romahti 13 prosenttia ennakkokaupankäynnissä. Pessimismi tyrkkäsi myös toisen Alzheimer-lääkkeen testaajan Biogenin kurssin yli 10 prosenttia pakkaselle.

Lääkeyhtiö kertoo, ettei se aio hakea lääkkeelle lupaa kolmannen vaiheen ikävien testitulosten tultua. Tutkimuksen ensisijaisena tarkoituksena oli hidastaa lievästi sairaiden potilaiden henkisen suorituskyvyn heikkenemistä. Lääkettä syöneiden ja lumelääkettä saaneiden välillä ei havaittu huomattavaa eroa.

Nykyiset Alzheimer-lääkkeet kuten Aricept ja Namenda lievittävät muistin katoamista, hämmennystä ja levottomuutta vain väliaikaisesti. Kun aivojen hermosolut lakkaavat toimivasta normaalisti, nykylääkkeet eivät hidasta eivätkä pysäytä prosessia.

Eli Lilly oli aloittanut lääkkeensä solanetsumabin testaamisen 2010-luvun alussa. Eri lääkeyhtiöillä on tällä haavaa toistakymmentä Alzheimer-lääkettä saman vaiheen koetutkimuksissa, ja osa niistä on solanetsumabin kaltaisia. Aine tuhoaa aivoihin muodostuvaa beeta-amyloidia, joka on nykytiedon mukaan Alzheimerin taudin aiheuttaja.

Lähteet: AP, Reuters

Suosittelemme sinulle