Hyppää sisältöön

Herätys: Finlandia-palkinnot julkistetaan ja autokoulua halutaan nykyaikaistaa – Entä paljonko biopolttoainetta laitetaan tankkiin?

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Auton pakokaasua pakkasilmassa
Kuva: Kaisa Siren / AOP
Yle

Costa Ricaan hätätila hirmumyrskyn takia

Costa Rica julisti kansallisen hätätilan tuntia ennen hurrikaani Oton tuloa maan rannikolle. Sekä Costa Ricassa että Nicaraguassa on myös annettu evakuointimääräyksiä. Hirmumyrsky vahvistui lähestyessään maiden rannikkoa, ja tuulet etenivät jopa 120 kilometriä tunnissa.

Suomalaisyhtiöillä isot maaomistukset ulkomailla

Stora Enson yhteisyrityksen Veracelin puuviljelmiä Bahian maakunnassa Brasiliassa vuonna 2011.
Stora Enson yhteisyrityksen Veracelin puuviljelmiä Bahian maakunnassa Brasiliassa vuonna 2011. Kuva: Markus Kröger

Suomalaisilla on hallussaan EU-maista neljänneksi eniten maa-alueita EU:n ulkopuolisissa valtioissa. Euroopan parlamentin tilaaman tutkimuksen mukaan suomalaiskäsissä on 567 000 hehtaaria EU:n ulkopuolella sijaitsevaa maata. Alue vastaa pinta-alaltaan noin kahta kolmasosaa Uudenmaan maakunnasta.

Esimerkiksi Ruotsilla, Tanskalla tai Saksalla on huomattavasti vähemmän omistuksia.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan

Kirjallisuuden Finlandia -palkintoehdokkaat.
Kirjallisuuden Finlandia -palkintoehdokkaat. Kuvassa vasemmalta Jukka Viikilä, Emma Puikkonen, Riku Korhonen, Peter Sandström, Tommi Kinnunen ja Sirpa Kähkönen. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintojen saajat julkistetaan iltapäivällä. Kaunokirjalllisuuden ehdokkaina ovat Tommi Kinnusen Lopotti, Riku Korhosen Emme enää usko pahaan, Sirpa Kähkösen Tankkien kesä, Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet, Peter Sandströmin Laudatur sekä Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista.

Yli puolet kouluista luopui kiusaamista ehkäisevästä ohjelmasta

Yli puolet kouluista on lopettanut yhteistyön kiusaamista ehkäisevän KiVa Koulu -ohjelman kanssa. KiVa Koulu otti tänä syksynä käyttöön koulu- ja oppilaskohtaiset vuosimaksut. Hankkeessa olivat siihen asti mukana lähes kaikki Suomen koulut. Asiantuntijan arvion mukaan poisjääntiä voi selittää se, jos osa pois jääneistä ei ole alun perinkään hyödyntänyt ohjelmaa.

Hallituksen linjaukset päästövähennyksistä julki

Liikenneruuhka Helsingissä.
Kuva: Jukka Uotila / AOP

Hallitus julkistaa tänään vaalikauden tärkeimmät energia- ja ilmastopolitiikan linjauksensa. Esillä ovat muun muassa tieliikenteen päästövähennykset esimerkiksi sähköautojen tai biopolttoaineen avulla.

Yle seuraa hallituksen tiedotustilaisuutta suorana verkossa kello 13.30 alkaen. Jatkamme lähetystä verkkostudiosta heti tilaisuuden jälkeen noin kello 14.30, jolloin analysoimme hallituksen linjauksia asiantuntijavieraiden kanssa.

Autoliitto haluaa muuttaa ajokorttikoulutusta

Autoliitto mullistaisi ajokorttikoulutuksen. Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen vertaa autokouluja muuhun koulujärjestelmään, jossa digitalisaatio, erilaiset opetusmuodot ja oppimistavat ovat tulleet arkipäiväksi. Autoliitto ja nelisenkymmentä muuta tahoa ovat ottaneet kantaa kuljettajakoulutuksen uudistamiseen.

Rauhansopimus Kolumbiaan?

Kolumbian hallituksen ja FARC-sissiliikkeen on määrä allekirjoittaa uusi rauhansopimus. Osapuolet ovat käyneet sissisotaa jo yli 50 vuoden ajan. Rauhansopimuksesta päästiin sopuun jo aiemmin tänä vuonna, mutta sopimusluonnos hylättiin yllättäen kansanäänestyksessä. Jos hallitus ja FARC allekirjoittavat sopimuksen, menee se seuraavaksi Kolumbian parlamentin käsittelyyn.

Suosittelemme sinulle