_"Et voi rakastaa toista, jos et ensin opi rakastamaan itseäsi." _
Elämäntaito-oppaiden ja naistenlehtien kliseinen toteamus on varsin tuttu kaikille, mutta pitääkö se paikkansa? Väestöliiton Parisuhdekeskuksen psykologi Anna Salmen mukaan siinä on perää, mutta se ei ole suoranainen vaatimus.
– Minusta se vaatimus, että pitäisi olla jotenkin löytänyt itsensä täysin rakastettavana, se on aika kova vaatimus, Salmi pohtii.
Salmi purkaa asiaa siitä näkökulmasta, että kaikki ihmiset ovat keskeneräisiä ja riittämättömiä. Toisen ihmisen kautta voi hänen mukaansa tutusta itseensä paremmin.
– Jos on hyvä ja turvallinen parisuhde, on parisuhteessakin hyvä mahdollisuus löytää itseään ja kehittyä itsenään, Salmi huomauttaa.
Siinä joutuu hyväksymään, että toinen on monelta osin erilainen ja ehkä ajatteleekin jotain asioita erilailla.
Anna Salmi
Jos ei rakkautta, niin jonkinlaista arvostusta ja itsensä hyväksymistä ihmisellä on oltava itseään kohtaan, että hän uskaltaa lähestyä toista ihmistä.
Itseään rakastamatonkin voi rakastaa toista, mutta millainen ihminen ei pysty rakastamaan ketään? Muotisana narsisti nostaa päätään myös rakkaudesta puhuttaessa. Vakavasti narsistisesti häiriintyneeltä ihmiseltä ei voi odottaa aitoa rakkautta, sillä hän ei pysty erottamaan itseään toisesta. Hän näkee toisen ihmisen itsensä jatkeena.
– Silloin ei voi sanoa, että rakkaus kohdistuisi toiseen ihmiseen.
Puhu rakkaudesta oikeilla termeillä
_"Rakastaminen on tahtolaji." _
Rakkaudesta puhuttaessa psykologi Anna Salmi haluaa tehdä pesäeron rakastamisen ja rakastumisen välille. Rakastumisen tunteeseen voi jäädä jopa koukkuun. Rakastuessa intohimo ottaa vallan ja rakkauden kohde nähdään idealisoituna ja epärealistisenakin.
Rakastamisessa sekä toinen että oma itse nähdään realistisella tasolla.
Salmi käyttää Osmo Kontulan määritelmää rakkaudesta. "Rakastaminen on intiimi tunnetason liittyminen toiseen ja siinä on yleensä myös fyysistä liittymistä."
Näe hänet sellaisena kuin hän on
_"Toista ei voi muuttaa." _
Tuttu väite sekin, ja Salmen mielestä paikkansapitävä: rakastaan ei pidä pyrkiä muuttamaan kaltaisekseen. Parisuhteessa täytyy hyväksyä jonkinlainen erillisyys ja erilaisuus.
– Siinä joutuu hyväksymään, että toinen on monelta osin erilainen ja ehkä ajatteleekin jotain asioita erilailla.
Rakkaus on antoisaa silloin, kun se on vastavuoroista.
Anna Salmi
Salmi huomauttaa, että olennaisena rakkauteen liittyy kyky ymmärtää, että kummallakin suhteen osapuolella on oma mieli ja se toisen mieli on täysin erillinen siitä omasta mielestä.
Jos tunteet ovat piilossa, etsi ne
_"Muista keskustella ja koskettaa." _
Tunnetaso voi helposti laskea arjen keskellä.
– Pitäisi yrittää ylläpitää yhteyttä niin, että toinen ei pääsisi etääntymään liiaksi. Jos havaitsee, että etääntymistä arjessa tapahtuu, niin tulisi tehdä liikkeitä sen eteen, että yhteys muodostuisi uudelleen tai parantuisi.
Yhteys palautetaan Salmen mukaan yksinkertaisilla, pienillä asioilla. "Mitä sinulle kuuluu" voi riittää, jos kumppanin kanssa ei ole jutellut pitkään aikaan kunnolla.
– Tai se voi olla fyysisen tason yhteyden ylläpitämistä, jos huomaa, että en ole vähään aikaan koskettanut toista, että on etäännytty liikaa.
Kosketus voi olla pelkkä kosketus ohimennessä, halaus tai ylipäänsä lähelle meneminen.
Selvitä erimielisyydet
_"Muista pyytää anteeksi." _
Riitoja syntyy aina, mutta ratkaisevinta on se, miten niitä käsitellään. Salmi huomauttaa, että onnellisen ja onnettoman parisuhteen ero ei ole riitojen määrä vai se, mitä niille tehdään.
– Yritetään löytää kompromisseja ja pyydetään anteeksi ja myös hyväksytään jollain tavalla se, että toinen on joiltain osin erilainen ja joissain asioissa ei ihan päästä samaan ymmärrykseen.
Rakasta, mutta älä kaikkea
_"Rakastan kahvia." _
Rakkaus-sana kärsii inflaatiosta. Ihminen voi sanoa rakastavansa tavaraa, ruokaa tai paikkaa.
– Rakkaus on antoisaa silloin, kun se on vastavuoroista. Jos rakastaa tavaraa tai valtaa, niin silloinhan se ei ole vastavuoroista, koska rakkauden kohde ei pysty vastaamaan, Salmi huomauttaa.
Rakkauden sijaan kysymys on kiintymisestä ja siitä, että esineeseen heijastetaan mielikuvia, muistoja ja piirteitä.
– Ehkä klassisin esimerkki on pieni lapsi, joka kiintyy tai jotenkin rakastuu vaikka pehmoleluun. Silloin siinä on kyse siitä, että pehmoleluun heijastetaan oman vanhemman ominaisuuksia. Silloin ne, kuten pehmolelu, ovat lapsen hallinnassa.
Amerikkalainen tapa ilmaista kiintymystä tavaroihin rakastan-ilmaisulla on rantautunut Suomeenkin, mikä on Salmen mielestä sekä hyvä että huono asia.
– Suomessa perinteisesti käytetään sitä hyvin vähän ja kun käytetään, se on sitten hyvin merkityksellistä. On hyvä asia, jos sitä sanaa voisi käyttää herkemmin omiin läheisiin, mutta jos sitä käytetään esineisiin ja asioihin, se ei ehkä ole paras termi.
Rakkaus on muuttunut
_"Kasvoimme erillemme." _
Yhdessä elämisen merkitys on muuttunut. Rakastaminen ja parisuhde ovat erilaisia kuin aiemmin. Asia näkyy Kajaanin seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksessa. Asiakastapaamisissa tulee korostuneesti esiin rakkauden muuttunut muoto, sitä kohtaan muuttuneet odotukset sekä yhteiskunnan muutosten vaikutusten perhe-elämään.
– Tänä päivänä parisuhteelta odotetaan aiempaa enemmän vahvaa onnellisuuden kokemusta ja emotionaalista tyydytystä ja sitä, että sitä rakkautta on puolisoiden välillä ja sen ilmaisemista, kertoo perheasiain neuvottelukeskuksen Aune Hiltunen.
– Kun aiemmin se oli ehkä, että mentiin yhteen, kasvatettiin yhdessä lapset ja pyrittiin tekemään heistä yhteiskuntakelpoisia. Ei ollut kovin paljoa painoa yksilöllisille tunteille, että millaista on olla juuri tämän tyypin kanssa yhdessä ja rakastaa, Hiltunen jatkaa.
Pitäisi yrittää ylläpitää yhteyttä niin, että toinen ei pääsisi etääntymään liiaksi.
Anna Salmi
Kajaanin seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksessa käy noin 250 asiakasta vuosittain. Enemmänkin asiakkaita olisi, mutta niitä ei voida ottaa enempää vastaan.
Muutaman viime vuoden aikana asiakaskäyttäytymisessä on tapahtunut muutos siinä, että nyt pariskunnat käyvät yhdessä keskustelemassa. Viime vuonna pariskuntia oli asiakkaista 55 prosenttia.
Miten sitten pitää suhteestaan huolta niin, että sen huoltamiseen ei tarvitse ammattiapua?
– Pitää kunnioittaa ja arvostaa puolisoaan ja suhdettaan, pystyä osoittamaan ihailua kumppanille, sanoa pieniä, helliä sanoja ja huomioida toista pienillä teoilla. Läheisyys ja puhuminen ovat tärkeitä suhteen ylläpitämisessä. Sekin, että ei koskaan erehtyisi pitämään toista itsestäänselvyytenä, vaan haluaa pitää häntä kartalle omassa ja yhteisessä elämässä, Hiltunen opastaa.