Hyppää sisältöön

Kolumbiaan syntyi uusi rauhansopimus – entinen presidentti vastustaa

Kansanäänestyksessä aiemmin hylättyyn sopimukseen tehtiin pienehköjä korjauksia. Hallinnon ja Farc-sissilikkeen neuvottelema uusi sopimus viedään parlamentin hyväksyttäväksi – kansanäänestykseen sitä ei enää alisteta.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ja Farc-sissiliikkeen johtaja Rodrigo "Timochenko" Londono kättelivät rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Bogotassa 24. marraskuuta.
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ja Farc-sissiliikkeen johtaja Rodrigo "Timochenko" Londono kättelivät rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Bogotassa 24. marraskuuta. Kuva: Mauricio Duenas Castaneda / EPA
Tapani Hannikainen

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ja FARC-sissiliikkeen johtaja Rodrigo Londono ovat allekirjoittaneet uudelleen muotoillun rauhansopimuksen maata 52 vuotta koetelleen sisällissodan lopettamisesta.

Kun 310-sivuinen sopimus oli allekirjoitettu luodeista tehdyillä kynillä Bogotan historiallisessa Colon-teatterissa, paikallaolijat huusivat: "Kyllä, me pystyimme!"

Uusi sopimus saatiin aikaan vajaa kaksi kuukautta sen jälkeen, kun alkuperäinen sopimus yllättäen hylättiin kansanäänestyksessä 2. lokakuuta.

Sopimus ei kelpaa entiselle presidentille

Uusi asiakirja sisältää noin 50 muutosta, joilla on ollut tarkoitus tyynnytellä sopimuksen arvostelijoita. Heistä arvovaltaisin on maan entinen presidentti Alvaro Uribe.

Uribe pitää muutoksia sopimukseen kosmeettisina. Hänen mielestään sopimus on uhka Kolumbian demokratialle, sillä hänen mielestään sissejä ei rangaista riittävästi vuosikymmenten murhista ja muusta väkivallasta.

Ihmisiä osoittamassa mieltään rauhan puolesta presidentin palatsin edustalla Bogotassa, Kolumbiassa 5. lokakuuta.
Ihmisiä osoittamassa mieltään rauhan puolesta presidentinpalatsin edustalla Bogotassa, Kolumbiassa 5. lokakuuta 2016. Kuva: Mauricio Dueñas Castañeda / EPA

Sissien omaisuudesta korvauksia uhreille

Sopimukseen tehdyissä muutoksissa muun muassa torjutaan mahdollisuus, että ulkomaalaiset tuomarit tuomitsisivat rikoksiin syyllistyneitä sissejä tai hallinnon edustajia.

Muutoksiin sisältyy myös määräyksiä sissien laittomuuksilla – muun muassa huumekaupalla – hankkiman omaisuuden takavarikoinnista.

Uudessa sopimuksessa myös määrätään siitä, miten kapinallisten laittomasti keräämästä omaisuudesta maksetaan korvauksia väkivallan uhreille.

Ei vankilatuomioita sissijohtajille

Mutta Farc ei suostunut sopimuksen arvostelijoiden kovimpiin vaatimuksiin: vankilatuomioihin väkivaltaan syyllistyneille sissijohtajille. Kapinallisjohtajat myös pääsevät mukaan poliittiseen elämään tietyn karenssiajan jälkeen, kuten alkuperäisessäkin sopimuksessa luvattiin.

Sopimus aiotaan hyväksyttää maan parlamentissa eikä sitä alisteta kansanäänestykseen. Tämä on suututtanut sopimuksen vastustajia.

Parlamentissa sopimuksen kannattajilla on selvä enemmistö ja sen hyväksyttäneen jo ensi viikolla.

Sissien sopeuttaminen valtava urakka

Separatistiryhmä FARC:n jäseniä partioimassa lähellä tietä Keski-Kolumbiassa.
Farc-sissejä partioimassa Caucan maakunnassa Kolumbiassa kesällä 2012. Kuva: Christian Escobar Mora / EPA

Sen jälkeen alkaa valtava tehtävä sulauttaa sissejä takaisin yhteiskuntaan. Ensiksi heidät on tarkoitus koota kahteenkymmeneen sopeuttamisleiriin, missä heidän kuuluu luovuttaa aseensa kansainvälisten tarkkailijoiden valvonnassa.

Presidentti Santos sai viime kuussa Nobelin rauhanpalkinnon ponnistuksistaan sisällissodan lopettamiseksi. Hän halusi uuden sopimusluonnoksen nopeasti käsittelyyn, jotta hauras tulitauko hallituksen ja marxilaisen Farc-liikkeen välillä ei murtuisi.

Yli 200 000 ihmistä tapettu

Torstain allekirjoitusseremonia pidettiin vain 40 tunnin varoitusajalla. Se oli huomattavasti vaatimattomampi kuin alkuperäisen sopimuksen allekirjoitustilaisuus. Siinä juhlassa oli paikalla ulkomaisia valtionjohtajia ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Kolumbian sisällissodassa on eri arvioiden mukaan kuollut 200 000–250 000 ihmistä.

Farc-sissijärjestö on kansan keskuudessa hyvin epäsuosittu väkivallan, huumekaupan ja sieppausten vuoksi. Farcin taistelijoiden määrä on supistunut viime vuosina noin 8000:een.

Suosittelemme sinulle