Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta

Kajaanilainen konepajayritys toimittaa Terrafamelle purkumalmiin liittyviä kuljettimia.

Pääministeri Juha Sipilä Terrafamen tehtaalla 14.11.2016
Pääministerin Terrafame-pipo. Piposta tuli kuuluisa. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle
Jarno Liski,
Jussi Eronen,
Salla Vuorikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sukulaisten omistama konepajayhtiö Katera Steel on saanut merkittävän tilauksen valtion omistamalta Terrafamen kaivokselta.

Konepajayritys Katera Steelin pääomistajia on Sipilän enoja ja serkkuja. Myös Sipilän lapsilleen kolme vuotta sitten siirtämä sijoitusyhtiö Fortel Invest omistaa pienen osuuden yhtiöstä. Fortel Investin omistus Katera Steel -yhtiöstä on viisi prosenttia.

Kaksi viikkoa sitten hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti antaa Terrafamelle 100 miljoonaa euroa lisää valtion rahaa. Päätös poikkesi hallituksen kesällä ilmoittamasta linjasta, jonka mukaan kaivos ajetaan alas, jos sen rahoittamiseen ei löydetä yksityistä rahaa vuodenvaihteeseen mennessä.

Kansan Uutiset kertoi eilen, että Katera Steel on saanut tilauksen Terrafamelta purkumalmiin liittyvistä kuljettimista.

– Tilauksen arvo on alle puoli miljoonaa euroa, sanoo Ylen tavoittama Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Eli paljonko?

– Jos pitää joku luku sanoa, niin puoli miljoonaa euroa, alle sen. Meillä yli puolen miljoonan euron hankinnat ovat isoja hankintoja, niin tämä on pieni.

Sipilän mukaan hänellä ei ole ollut mitään tietoa Katera Steel Oy:n liiketoiminnasta, omistajarakenteesta tai asiakkaista sen jälkeen, kun hän luopui Fortel Investin omistuksesta. Sipilä kommentoi asiaa Kansan Uutisille.

Lukkaroisen mukaan Katera Steeliltä tehty hankinta on osa isompaa projektia.

– Pöyry on ollut siinä konsulttina ja he ovat nämä hankinnat hoitaneet. Me emme olleet (Katera Steeliä) valitsemassa, vaan kilpailutus tehtiin Pöyryn kautta.

Katera Steelin liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella 5,1 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan sillä on 40 työntekijää.

Sipilä ei kommentoinut asiaa Ylelle.

“Naurettava väite"

Yle tiedusteli Katera Steelin omistajalta Markku Jauhiaiselta jo viime viikolla, millainen yhteistyösuhde yhtiöllä on Terrafamen kanssa.

Sähköpostitse tavoitettu Jauhiainen kertoi, että edellisen kerran töitä on kaivokselle tehty vuosina 2012 ja 2013. Katera Steel teki tehtaan rakentamiseen liittyvää työtä Talvivaaralle.

Jauhiainen muotoili, että “tähän mennessä” kaivos ei ole ollut merkittävä asiakas. Tulevista töistä hän ei ollut tuolloin halukas kertomaan.

– Emme julkista tarjouskantaamme ja toisaalta en ole ennustaja.

Perjantaina Markku Jauhiainen vahvisti tiedon tilauksesta Ylelle puhelimitse.

Oletteko keskustelleet Sipilän kanssa Terrafamesta?

– Emme. Tuo on naurettava väite. Ei kukaan pöljä tuollaista, ei kenelläkään tule mieleen, että rupeaisi tuollaista puhumaan. Ohimennen torilla näin hänet. Varmaan hänellä on muutakin tehtävää (kuin pitää yhteyttä), Jauhiainen sanoi.

Jauhiainen tarkensi illalla Ylelle, että hän tapasi Sipilän viime vuoden kesällä.

- Tapaaminen oli pyöräilytapahtuman yhteydessä Kajaanin Raatihuoneentorilla vuonna 2015. Keskustelu kesti noin 45 sekuntia, Jauhiainen viestitti.

Sipilä: Ei tietoa Katera Steelin asioista

Talouselämä-lehti kertoi Katera Steelin sukupolvenvaihdoksesta vuonna 2011. Tuolloin Sipilän sijoitusyhtiö Fortel Invest tuli yhtiön omistajaksi viiden prosentin osuudella. Sipilä jätti Fortel Investin lapsilleen syksyllä 2013.

Lehdessä haastatellun serkun mukaan Sipilän oli tarkoitus toimia Katera Steelin sparraajana.

– Juha Sipilä ei tule hallitukseen, mutta hän antaa meille hallitustyöskentelyyn neuvoja, toimitusjohtaja Ismo Jauhiainen totesi tuolloin Talouselämälle.

Sipilän ukki perusti, itsekin nuorena yrityksessä töissä

Katera Steel -yhtiön edeltäjä on Hitsaus- ja levytakomo Ky, jonka Sipilän isoisä perusti vuonna 1961. Vuonna 2010 Sipilä kertoi tunteikkaassa puheessaan ukkinsa vaiheista metalliyhtiön perustajaksi.

– Erinäisten vaiheiden jälkeen hän päätyi perheensä kanssa Kajaaniin ja siellä metallialan yrittäjäksi. Olin 15-vuotiaana ukilla hommissa tekemässä epäkeskopuristimella patterin pohjia. Hän kävi aina välillä neuvomassa ja sanoi, että ei se vauhti ole niin tärkeää vaan se että laatu pysyy hyvänä, Sipilä totesi veteraanien juhlassa Oulussa.

Katera Steel valmisti myös häkäpöntön Sipilän kuuluisaksi tulleeseen “El Kaminaan”, eli polttopuukäyttöiseksi muokattuun Chevrolet El Camino -autoon. Auto on ollut esillä vaalikampanjoiden aikaan.

Päivitetty 25.11.2016 kello 15.26: Lisätty tieto Sipilän tavoittamisesta ja siitä, että hän ei kommentoinut asiaa Ylelle.

Juttua korjattu seuraavasti  25.11.2016 klo 18.15:  Sipilän isoisä perusti   Hitsaus- ja levytakomo Ky:n, ei Katera Steel Oy:tä. Sipilä oli töissä 15-vuotiaana  Hitsaus- ja levytakomo Ky:ssä, ei Katera Steel Oy:ssä.

Juttua täydennetty 25.11.2016 kello 20.15: Lisätty Markku Jauhiaisen kommentti Sipilän tapaamisen ajankohdasta.

Suosittelemme