Hyppää sisältöön

Perustuslakivaliokunta hautasi Väyrysen kansalaisaloitteen: Kansanäänestys euroerosta ei etene

Euroedustaja Paavo Väyrysen (kesk) alulle panema kansalaisaloite tyrmättiin perustuslakivaliokunnassa.

Markka ei tee paluuta ainakaan tänään tyssänneen kansalaisaloitteen voimin. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle
Matti Koivisto

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on tänään päättänyt, että europarlamentaarikko Paavo Väyrysen käynnistämä kansalaisaloite kansanäänestyksestä Suomen jatkosta euroalueen jäsenenä ei etene eduskunnan suuren salin äänestykseen. Valiokunta ei tee asiasta mietintöä.

Valiokunta perusteli päätöstään sillä, että kansanäänestys eurojäsenyydestä koskisi kansainvälistä asiaa, joka edellyttäisi tarkempaa valmistelua. Aloitetta pidettiin valiokunnassa sisällöltään puutteellisena ja heikosti valmisteltuna.

– Tätä harkittiin pitkään ja päädyimme tähän ratkaisuun, sillä kyseessä on kansainvälinen velvoite joka edellyttäisi aloitteen huolellista perustelua ja valmistelua. Aloitteessa on paljon sisäisiä ristiriitaisuuksia, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoo.

Perustuslakivaliokunta vetoaa myös kansalaisaloitelakiin, jonka mukaan kansalaisaloite voi koskea asiaa, joka kuuluu eduskunnan lainsäädäntövaltaan. Kansainvälisten velvoitteiden hyväksyminen ja niiden irtisanomisen hyväksyminen ovat valiokunnan mukaan kansalaisaloiteoikeuden ulkopuolella.

Asian vieminen eduskunnan täysistuntokäsittelyyn vaatisi valiokunnan mukaan hallituksen perusteellista valmistelua.

Valiokunta oli päätöksessään yksimielinen.

Suosittelemme sinulle