Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Älä sotke unirytmiäsi – käytä kirkasvalolamppua harkiten

Aamuisin loimottava kirkasvalo säännöllistää luonnollista unirytmiä. Iltaisin pimeydentorjuntaan kannattaa miettiä muita valonlähteitä.

Kirkasvalolamppu.
Kuva: YLE / Jouni Koutonen
Olli-Pekka Kursi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tyypillisiä kaamosoireita ovat muutokset nukkumisessa ja syömisessä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan yöunista saattaa tulla ylipitkiä, mutta tästä huolimatta ne ovat katkonaisia ja kevyitä. Sen takia aamuisin on vaikea herätä ja väsyneeltä voi tuntua myöhään aamupäivään asti.

Myös ruokahalu ja makeannälkä kasvavat talvisaikaan. Niitä hillitäkseen tulee herkuteltua runsaskalorisilla ruuilla ja makeisilla. Jos samanaikaisesti liikunnan harrastaminen jää vähemmälle, voi tämän seurauksena paino nousta useammalla kilolla talvikuukausien aikana, Partonen muistuttaa.

Piristystä kaamosoireisiin voi hakea terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta. Lisäksi lisävalon on todettu helpottavan pimeän ajan oirehtimista, tutkimusprofessori muistuttaa.

– Jos kirkasvaloa käyttää säännöllisesti käyttöohjeiden mukaan, niin se lievittää kaamosoireita ja sitä voidaan käyttää myös kaamosmasennuksen hoidossa.

Aikaisin iltapäivällä hiipivää hämärää kannattaa valaista muutoin kuin kirkasvalolamppua tuijottamalla. Muuten vaarana on unirytmin sotkeutuminen ja väsymysoireiden lisääntyminen entisestään.

Miten kirkasvaloa kannattaa käyttää?

Tutkimusprofessori Timo Partonen listasi tärkeitä muistisääntöjä kirkasvalon käytön varalle.

– Hoitoetäisyys ratkaisee sen, että saa riittävästi valoa, jotta hoitovaikutus syntyy. Sopiva hoitoetäisyys pitäisi olla merkittynä laitteissa ja käyttöohjeissa. Hoitovaikutusta ei synny, jos on liian etäällä kirkasvalosta.

– Valolla on välitön virkistävä vaikutus, joka jatkuu vaikka kirkasvalon käytön olisikin lopettanut. Jos viettää myöhään illalla aikaa kirkasvalon läheisyydessä, uni saattaa karata.

– Kirkasvalosta nauttiminen aamuisin puolestaan parantaa yöunta. Se säännöllistää uni-valve –rytmiä.

– Jos on silmäsairaus, niin kannattaa neuvotella lääkärin kanssa siitä, voiko kirkasvaloa käyttää.

– Joillekin kirkasvalo voi aiheuttaa päänsärkyä ja silmien ärsytystä.

– Jos kokee isoja mielialanvaihteluita, niin kirkas valo voi viedä liiallisille ylikierroksille. Kannattaa siis neuvotella lääkärin kanssa kirkasvalon mahdollisista haitallisista vaikutuksista.

Suosittelemme sinulle