Hyppää sisältöön

Sipilä: Ei todellakaan selvää, että leikataan lisää

Hallituksen johtokaksikon puheet Suomen taloudesta erosivat lauantaina toisistaan.

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti lauantaina etäisyyttä valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) varoitteluun mahdollisista lisäleikkauksista.

Orpon mukaan edessä voivat olla jopa yhden–kahden miljardin euron lisäleikkaukset, ellei taloudessa tapahdu selvää käännettä.

– Ei todellakaan ole selvää, että leikataan lisää. Ei todellakaan, Sipilä sanoi Ylelle keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Torniossa.

Sipilä sanoi pitävänsä epätodennäköisenä, että leikkauksia tarvittaisiin hallituksen jo päättämien miljardisäästöjen lisäksi.

– Jos suunnitelmat pitävät, lisäleikkauksia ei tarvita.

Sipilä myönsi, että epävarmuutta aiheuttaa kuitenkin esimerkiksi brexit eli Britannian ero EU:sta.

Sipilä: Emme ole Orpon kanssa eri linjoilla

Hallituksen johtokaksikon puheet Suomen taloudesta erosivat lauantaina toisistaan. Sipilä korosti keskustan puoluevaltuustolle sitä, että Suomen taloudesta kuuluu positiivisia uutisia.

Sipilä luetteli puheessaan, että Suomi on saavuttamassa Saksan talouskasvua, työllisyysaste on noussut ja työttömyys pienentynyt, Suomeen uskalletaan jälleen investoida, kilpailukykysopimuksen vaikutukset näkyvät, kotitalouksien luottamus on parantunut sekä teollisuuden tuotanto kasvanut.

Orpo sen sijaan sanoi Mikkelissä kokoomuksen puoluevaltuustossa olevansa ”hemmetin huolissaan” Suomen talouden tilasta.

Sipilä kiisti, että kyse olisi linjaerosta.

– Voi olla, että korostamme erilaisia asioita. Emme ole eri linjoilla. Meillä on yhteinen suunnitelma, jota tarkennetaan puoliväliriihessä. Valtiovarainministerin tehtävänä on tuoda yleisen talouskehityksen huolenaiheet esille.

Sipilä kuunteli moitteita toritapahtumassa

Sipilä kuuli kansalaisten huolia iltapäivällä keskustan yleisötilaisuudessa Tornion kävelykadulla, jossa hallituksen päätöksiä moittivat esimerkiksi myrtyneet taksiyrittäjät, leikkauksiin pettyneet eläkeläiset ja nelosoluen vapauttamisesta suivaantunut keskustan paikallispoliitikko.

Sipilä tyynnytteli leikkauksia arvostelevia kansalaisia ja keskustan kenttäväkeä ilmoittamalla puoluevaltuuston edessä, että suomalaisten eriarvoistumisen pysäyttämiseksi perustetaan työryhmä.

Työryhmää alkaa vetää professori Juho Saari, jonka kanssa Sipilä keskustelee ensi viikolla.

Sipilän mukaan eriarvoistuminen ei johdu vain hallituksen päätöksistä, vaan se on tapahtunut pidempänä aikana.

– Hallitus on joutunut tekemään leikkauksia. Ne on pyritty kohdentamaan aika tasaisesti, mutta kaiken kaikkiaan eriarvoistumiskehitys ei ole pelkästään raha-asia. Siellä on muitakin asioita, joille voidaan tehdä ja paljon, Sipilä sanoi Ylelle.

Sipilän mukaan eriarvoistumisen torjumiseen tarvitaan uudenlaisia keinoja. Se jäi vielä epäselväksi, mitä ne olisivat.

Suosittelemme sinulle