Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Poliisi turvaa myös uusnatsien marssin – "Poliisi ei määrittele, mikä mielipide on oikein ja mikä väärin"

Kansallissosialistinen Pohjoismainen Vastarintaliike aikoo marssia Helsingin keskustassa itsenäisyyspäivänä, minkä anarkistit pyrkivät estämään. Laki velvoittaa poliisin turvaamaan ennaltailmoitetun kulkueen.

Vastarintaliike Helsingin Kampin torilla.
Vastarintaliikkeen jäsen osoittamassa mieltään Helsingin Kampin torilla. Kuva: Yle
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen "Marssi kohti vapautta" -kulkue alkaa itsenäisyyspäivänä Hakaniemen torilta, ja jatkaa matkaansa Suomen Pankin edustalle. Tämän jälkeen uusnatsit oman ilmoituksensa mukaan liittyvät Töölöntorilta lähtevään 612-soihtukulkueeseen.

Antifasistiset tahot pyrkivät hidastamaan uusnatsien kulkuetta. "Helsinki ilman natseja" -vastamielenosoitukseen oli tiistaihin mennessä ilmoittautunut vajaa tuhat henkeä. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Anarkistinen A-ryhmä, Helsingin Vasemmistonuoret, sekä Varisverkosto.

Ilmoituksen mukaan vastamielenosoituksen tarkoitus "ei ole synnyttää konfliktia poliisin kanssa, vaan vastustaa natseja väkivallattomalla mielenilmauksella". Tämä tarkoittaa myös sitä, että uusnatsien marssia pyritään vähintäänkin hidastamaan fyysisesti.

– Riippuen siitä, miten hyvin päästään lähietäisyydelle, yritetään rauhanomaisella kadunvaltauksella estää marssin kulku joksikin aikaa. Tai peittää natsien puheet huutamisella, sanoo Alexa Salmi A-ryhmästä.

Kai sitä täytyy jotenkin puolustautua, jos natsit käy päälle

Alexa Salmi anarkistisesta A-ryhmästä.

Vastamielenosoituksesta ei vielä maanantaihin mennessä ollut ilmoitettu poliisille. Ilmoitus tullaan tekemään, ja siinä mainitaan avoimesti mahdollinen kadunvaltaus uusnatseilta, Salmi sanoo.

– Ei sitä kannata peitelläkään.

Vastamielenosoittajien tavoitteena välttää vuoden 2015 "katastrofi"

Viime vuonna 612-soihtukulkuetta vastustava Vapaus Pelissä -vastamielenosoitus päättyi siihen, että poliisi otti kiinni yli 130 vastamielenosoittajaa, sekä ampui mielenosoittajia paineilma-aseella. Vastamielenosoittajien mukaan vastaavalta "katastrofilta" halutaan tällä kertaa välttyä. 

– Tapahtumaa ei ollut organisoitu, ja ihmiset ryhtyivät tekemään, mitä päähän juolahtaa. Mutta yksittäisten kivien heittelyllä ei mielestäni saavuteta mitään. Siinä mediahuomio kääntyy pois siitä, mitä asiaa ajetaan, ja tapahtuma näyttää vain väkivaltaiselta konfliktilta, sanoo Alexa Salmi A-ryhmästä.

Vastarintaliikkeen ja uusnatseja avoimesti vastustavien kohtaaminen on päätynyt väkivaltaan aiemminkin. Kesällä Helsingin asema-aukiolla Vastarintaliikkeen jäsen potkaisi miestä, joka myöhemmin kuoli saamaansa vammaan. Poliisitutkinta asiasta on kesken. Vastamielenosoittajat tietävät, että väkivallan riski on nytkin olemassa.

– Onhan siinä se mahdollisuus. Me ollaan lähtökohtaisesti väkivallattomia, mutta kai sitä täytyy jotenkin puolustautua, jos natsit käy päälle. Meillä on järjestyksenvalvojia, jotka pitänee huolen siitä, Salmi sanoo.

Poliisi suojaa myös uusnatsien kulkuetta

Uusnatsit ovat ilmoittaneet marssistaan poliisille, joka aikoo turvata marssin rauhanomaisen kulun samaan tapaan kuin minkä tahansa muun kulkueen.

– Näin se ikävä kyllä on, että poliisi ei määrittele, mikä mielipide on oikein ja mikä väärin. Lähtökohta on, että poliisi turvaa mielipiteen ilmaisunvapautta lain mukaan. Jos tapahtumassa käytetään väkivaltaa, puutumme siihen, mutta ennakolta sitä ei voi tehdä, sanoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista.

Vastamielenosoittajat pitävät huolestuttavana sitä, että poliisi suojaa myös uusnatsien järjestämät tapahtumat.

– Se ei ole hyväksyttävää. Meidän sanoman mukaan kaikki ovat tasavertaisia, heidän sanomaansa esimerkiksi sisältyy rotuoppia. Poliisin silmissä ne ovat kuitenkin tasavertaisia aatteita, kunhan niistä ei seuraa järjestyshäiriötä, A-ryhmän Alexa Salmi sanoo.

Yhdistyslain mukaan yhdistys voidaan lakkauttaa, jos se toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja. Lakkauttamiskannetta voi ajaa käräjäoikeudessa Poliisihallitus tai syyttäjä. Lokakuussa Valtakunnansyyttäjänvirasto totesi, ettei se vaadi Suomen Vastarintaliikkeen lakkauttamista. Poliisihallitus pohtii lakkauttamiskanteen esittämistä edelleen.

Laki ei kuitenkaan erottele aatteita, joiden puolesta saa tai ei saa kokoontua. Ylikomisario Kujalan mukaan syytökset "uusnatseja suojelevasta poliisista" tulisi suunnata poliisin sijaan lainsäätäjille.

– Asia pitäisi sitten määritellä Arkadianmäellä, eikä jättää sitä yksittäisen poliisin ongelmaksi.

Myös kansallissosialistit tervetulleita 612-soihtukulkueeseen

Suomen Vastarintaliike on ilmoittanut, että oman marssinsa jälkeen uusnatsit liittyvät Töölöntorilta alkavaan 612-soihtukulkueeseen. Heidän kulkueeseen liittymisessään ei ole estettä, sanoo 612.fi-yhdistyksen varapuheenjohtaja Jari-Pekka Marin.

– Meille on aivan sama, tuleeko vaikka kuu-ukkoja. Tämä on vapaa maa.

Marinin mukaan ainoa edellytys soihtukulkueeseen osallistumiseen on, että osallistujat noudattavat ennalta annettuja käyttäytymissääntöjä, ja jättävät poliittiset tunnukset kotiin.

– Kulkueen ainoa funktio on kunnioittaa edellisten sukupolvien työtä. Toivotamme tervetulleeksi kaikki isänmaallisina itseään pitävät suomalaiset.

Tervetulleiksi lukeutuvat myös Suomen Vastarintaliikkeen jäsenet, vaikka pohjoismaisten uusnatsien pyrkimyksenä onkin yhdistää Pohjoismaat kansallissosialistiseksi tasavallaksi.

Eikö tämä ole isänmaallisuuden kanssa ristiriitaista?

– Minun on vaikea vastata kenenkään puolesta. Olisin toimittajana enemmän huolestunut siitä, että anarkistit tavoittelevat nykyisen hallitusmuodon tuhoa. He pyrkivät väkivallalla rajoittamaan toisten ihmisten kansalaisoikeuksia. Mielestäni se on terroria, Marin vastaa.

Suomen Vastarintaliikkeen perustajajäseniin kuulunut Esa Holappa on todennut, että SVL:n uusnatsit olivat aloitteellisia ensimmäisen soihtukulkueen järjestämisessä. SVL:n jäseniä toimi vuoden 2014 kulkueessa järjestysmiehinä. Marin itse vähättelee uusnatsien roolia perustajina, ja sanoo, ettei uusnatseja ole enää mukana organisoimassa.

– Kytköksiä (SVL:ään) ei enää ole olemassa.

Helsinkiin tulossa merkittävä määrä poliiseja

Viime vuonna Helsingin keskustassa oli satoja poliiseja turvaamassa 612-soihtukulkueen esteetöntä kulkua. Ylikomisario Kujalan mukaan poliiseja tullaan näkemään Helsingin keskustassa "suunnilleen" saman verran tänäkin itsenäisyyspäivänä. Miehistöä keskitetään sinne, missä tunteet todennäköisimmin kuohahtavat, eli uusnatsien kulkueeseen ja sitä vastustavaan vastamielenosoitukseen. 

– Etenkin kun mielenosoituksissa on vastakkaisia mielipiteitä, niin poliisi pyrkii turvaamaan, että näkemyserot jäävät mielipiteen tasolle, Kujala sanoo.

Miten poliisi toimii, jos uusnatsien mielenosoitus pyritään estämään esimerkiksi tukkimalla katu?

– Katsotaan sitten paikan päällä, miten asia etenee. Mutta laillista kokoontumista ei saisi häiritä blokkaamalla tai muillakaan keinoilla. Sellainen on lainsäädäntö. Turvaamme myös vastamielenosoittajien oikeutta päästä näkyvästi osoittamaan mieltään. Sen pitäisi kuitenkin tapahtua niin, ettei vastamielenosoitus rajoita toisen kulkueen perusoikeuksia.

612-soihtukulkueen, uusnatsien kulkueen ja tätä vastustavan mielenosoituksen lisäksi Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä monta poliittista tapahtumaa. Linnake Suomi -mielenosoitus vaatii Suomen eroa EU:sta Kansalaistorilla. Narinkkatorilla järjestetään Kansallismielinen Itsenäisyysjuhla, jossa esiintyy puhujina muun muassa Jussi Halla-aho ja muita perussuomalaisia.

Suosittelemme