Hyppää sisältöön

Innokkaimmat frisbeegolffarit linkoavat läpi talven

Suosioon nousseen frisbeegolfin pelaaminen ei lopu edes lumen keskellä. Esimerkiksi Joensuussa pelataan talvella sekä ulkona että sisällä.

Mikko Pulkkinen harrastaa frisbeegolfia talvisessa metsässä. Kuva: Tuukka Lukinmaa / Yle
Yle

Frisbeegolfin pelaaminen ei lopu edes talvella. Esimerkiksi Joensuussa viikkokisat pyörivät täydellä vauhdilla ja osallistujia riittää. Vaihtoehtona ulkona pelaamiselle on myös monitoimihalli Joensuu Areena.

Joensuulaisen frisbeegolf-seuran,  Joen Liitokiekon, puheenjohtaja Ville Nivalainen kertoo Areenan olevan hyvä harjoittelupaikka.

Halli tarjoaa mahdollisuuden harjoitella heittotekniikkaa, kun heittää verkkoihin. Puttia eli lähipeliä Areenalla puolestaan pystyy harjoittelemaan radoilla käytettäviin koreihin.

– Talvella viikoittain järjestettävissä kisoissa käy keskimäärin 20 pelaajaa, Ville Nivalainen kertoo.

Joensuu ei ole ainoa kaupunki, jossa viikkokisat jatkuvat ympäri vuoden. Facebookin Frisbeegolf Suomi - ryhmässä tehdyssä kyselyssä noin 40 prosenttia vastaajista kertoi paikkakunnallaan kisailtavan viikoittain. Kyselyyn vastasi 516 lajin harrastajaa.

Kyselyssä selvisi myös se, että noin puolet vastaajista on käynyt tai harkinnut käyvänsä ulkomailla pelaamassa. Suosituimmat kohdemaat ovat Espanja ja Yhdysvallat.

Talvikiekoissa ledejä, naruja ja väriä

Viikkokisat eivät kuitenkaan ole ainoa kilpailumuoto talvisin. PDGA:n (Professional Disc Golf Association) alaisia kilpailuja järjestetään Suomessa talvisinkin, tosin harvemmin kuin kesällä.

Lisäksi led-kilpailut ja muutenkin led-valojen kanssa pelaaminen on talvisin erittäin suosittua. Kiekkoihin teipillä kiinnitettävät led-valot näkyvät Suomen pimeässä talvessa hyvin, ja mahdollistavat pelaamisen iltaisin.

Talvella heitettäessä kiekoissa voi käyttää apuna naruja. Kiekkoon kiinnitetty lahjanaru näkyy lumen päällä, vaikka heitetty kiekko olisi uponnut hankeen.

Joensuulaisharrastaja Ville Nivalainen uskoo frisbeegolfin suosion nousun yhdeksi syyksi sen, että lajia voi pelata kaikkina vuodenaikoina.

Mutta miksi frisbeegolffarit pelaavat vaikka lumessa, sitä Nivalainen ei oikein osaa selittää.

– Kyllähän se jotakin selittämätöntä hulluutta on. Eiväthän täysjärkiset lähde ulos sateeseen ja tuulen pieksettäväksi tai räntäkeliin liukastelemaan jäisille alustoille. Ehkä siinä semmoinen itsensä kehittäminen tulee taustalla.

Kaikki kiekot eivät kuitenkaan sovi talvella pelaamiseen, siksi osa pelaajista vaihtaa kiekkoreppunsa eli bäginsä sisältöä talvisin. Valkeat kiekot vaihtuvat helpommin havaittaviin väreihin ja osa muoveista vaihtuu pehmeämpään muoviin.

Jeremia Sidoroff

Kirjoittaja ja Facebook-kyselyn tekijä on Joensuun Normaalikoulun 9. luokan oppilas, joka oli tet-harjoittelussa Yle Joensuussa.

Suosittelemme sinulle