Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

"Vain suomalaiset juhlivat itsenäisyyttään katsomalla muiden juhlimista"

Monen maahanmuuttajan mielestä suomalaisten isänmaalliset tunteet näkyvät ulospäin kummallisen vähän, tuskin edes itsenäisyyspäivänä.

Uutisvideot: Linnan juhlat maahanmuuttajien mielestä
Santtu Natri
Avaa Yle-sovelluksessa
Kommentteja suomalaisista.

–  Linnassa ainoastaan veteraanien saapuminen tuntuu liittyvän itsenäisyyspäivään. Vähän kuin Euroviisuissakin tv on auki tuntikausia ja sieltä silmäillään kimallusta. Luulen, että Linnan juhlat on vain tekosyy kokoontua kavereiden tai perheen kanssa, Serbiasta tullut Dušica Božović arvioi.

Kommentteja suomalaisista.

– Suhtautumisenne itsenäisyyteen on minun makuuni liian kylmää. Mielestäni suomalaiset pitävät vapauttaan itsestäänselvänä, aivan kuin kaikki nykyinen olisi valmiiksi annettua. Tapaamani ihmiset eivät edes muista kunnolla, miten sodat etenivät, vain Venäjän-uhan, Nicaraguasta tullut Omar Gutierrez sanoo.

Kommentteja suomalaisista.

– Rakkaus kotimaahanne näkyy vain virallisina juhlapäivinä ja lätkäfinaaleissa. Aivan kuin isänmaallisuus olisi määrätty ylhäältä liputusjuhlien tapaan. Tiettyinä päivinä kuuluu olla ylpeä, mutta arjessa ollaan älyttömän nöyriä. Vain suomalaiset juhlivat itsenäisyyttään katsomalla muiden juhlimista, Britanniasta tullut Joel Willans nauraa.

Kommentteja suomalaisista.

– Heti aamulla muistan, miksi lippu on salossa. Suomessa voi ihan aistia itsenäisyysjuhlan hengen. Samanlaista yhtenäisyyden tunnetta ei Filippiineillä enää ole, vain poliittisia kahakoita, Domive Backman vertaa.

Kommentteja suomalaisista.

– Suomalainen isänmaallisuus on kummallinen sekoitus. Toisaalta ollaan tosi ylpeitä menneistä sodista, mutta toisaalta koetaan suurta epävarmuutta ja kaivataan tunnustusta ulkopuolisilta enemmän kuin mikään muu maa. Siksi esimerkiksi Saara Aalto merkitsee teille niin paljon, brittisyntyinen Daniel Goodall sanoo.

Kommentteja suomalaisista.

– Isänmaallisuus entisissä kommunistimaissa, joissa olen asunut, näkyy kansallismielisenä vellomisena menneissä sortovuosissa. Suomalaisten isänmaallisuus on sen sijaan arkisia tekoja. Maksetaan veroja ja noudatetaan sääntöjä, arvostetaan luontoa ja välitetään lasten kasvattamisesta. Kun itse kantaa vastuuta, maa on vahva, puolalaissyntyinen Natalia Pawlikowska pohtii.

Kommentti suomalaisuudesta.

– Usein ihmettelen, miksi suomalaiset eivät puhu varsinaisesta itsenäistymisen hetkestä tai sitä seuranneesta sisällissodastanne. Juhlat painottuvat miltei pelkästään talvisotaan. Vasta kun sisällissodan trauma on kunnolla puitu, itsenäisyyden juhlinta voi vapautua vähemmän totiseksi, Kanadasta tullut Billy Germo arvioi.

Kommentteja suomalaisista.

– Historia näkyy suomalaisten juhlissa yleensä muuten niin vähän, etten voi olla pitämättä itsenäisyyspäivästä ja Linnan juhlista. Perinteiden avulla ymmärrämme, keitä olemme ja mistä tulemme. Siksi historian juhliminen on hyvästä, britti Russell Anderson sanoo.

Kommentteja suomalaisista.

– Pidän siitä, että juhlitte itsenäisyyttä perheen kanssa ja kotona. Se on arvokas perinne. Tykkäätte omasta tilasta ja haluatte yksityisyytenne. Ja kun avaudutte, olette kilttejä ja rakastavia, espanjalainen Leticia Curiel hymyilee.

Suosittelemme