Hyppää sisältöön

Onko ihminen este paremmalle tulevaisuudelle? Teknologia nimittäin kehittyy nopeammin kuin me

Tulevaisuudentukija Ilkka Halava uskoo vahvasti siihen, että digitalisaatio tulee parantamaan elämäämme tulevaisuudessa. Ongelmaksi voi osoittautua hidas kykymme sopeutua, muistuttaa taloustutkija.

Liikenne, aamuruuhkaa.
Kaupunkiliikenteessä tulisimme toimeen kymmenesosalla nykyisestä autokannasta, tulevaisuudentutkija Ilkka Halava muistuttaa. Kuva: Derrick Frilund / Yle
Ensio Karjalainen

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava uskoo vahvasti digitalisaaton ja teknologian kehityksen helpottavan ihmisten elämää. Jopa niin, että teknologinen kehitys voi jatkaa tutkijan mielestä maapallon elinkaarta merkittävästi.

– Erilaisissa simulaatioissa (todellisuuden jäljittely) on todettu esimerkiksi, että kaupunkiliikenteessä tulisimme toimeen kymmenesosalla nykyisestä autokannasta, jos  kaikki autot olisivat robottitaksiliikenteen käytössä. Maapallon selviytymisen kannalta tällaiset ratkaisut ovat viisaita, Halava sanoo.

Teknologian ja digitalisaation genressä usein yliarvioidaan sitä, että ihminen muuttuisi nopeasti

Petri Rouvinen, taloustieteilijä

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen ETLA:n tytäryhtiön Etlatieto Oy:n toimitusjohtaja, taloustieteilijä Petri Rouvinen muistuttaa puolestaan, että vaikka teknologia ja digitalisaatio muuttuu kovaa vauhtia, ihminen ei välttämättä muutu samaa tahtia.

Ihmisen hidas muuttuminen jarruttaa teknistä kehitystä.

– Teknologian ja digitalisaation genressä usein yliarvioidaan sitä, että ihminen muuttuisi nopeasti. Ihmisen käyttäytymisen logiikka on toiminut jo vuosisatoja samalla tavalla. Tämä unohdetaan usein, Rouvinen sanoo.

– Tässä teknoinnossamme on muistettava, että myös organisaatiot tuppaavat muuttumaan erityisen hitaasti, Rouvinen toteaa.

Rouvinen muistuttaa kuitenkin, että teknologia yleiskäsitteenä on aina ratkaisu.

– On totta, että voidaan aina keksiä jotakin, joka ratkaisee ongelman. Teknologiassa on vain pari ongelmaa: ensiksi pitää keksiä ja sen jälkeen keksinnön pitää tulla nopealla tahdilla laajaan käyttöön, jotta sillä olisi vaikutusta.

Kotiolot helpottuvat

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava sanoo, että teknologiasta ja digitalisaatiosta löytyy viisaita ja nopeastikin toteutettavia ratkaisuja pienempiin ympäristöihin, muun muassa koteihin.

Ajatelkaapa, jos vaikka ruukkukukat ilmoittaisivat kännykkään milloin tarvitsevat vettä.

Ilkka Halava, tulevaisuudentutkija

– Ajatelkaapa, jos vaikka ruukkukukat ilmoittaisivat kännykkään milloin tarvitsevat vettä. Tai jokin tekninen laite ilmoittaa, että sen jokin osa on tulossa käyttöikänsä loppuun, Halava visioi.

Teknisen kehityksen Ilkka Halava tuo mielellään myös työpaikkojen arkisimpiin kuvioihin.

– Jos ja kun joku keksii lähivuosina sovelluksen, joka laskee puolestasi matkalaskun niin luulenpa, että tästä maasta ei löydy yhtään työntekijää, jolle tulee sen jälkeen ikävä matkalaskun täyttämistä, Halava naurahtaa.

Ihminen on toimelias eläin

Laiskistummeko teknologian ja digitalisaation vauhdikkaan kehityksen myötä? Emme, sanoo Ilkka Halava.

– Ihmiskunnan lähihistoriassa on teknologia tehnyt harppauksia parinkymmenen vuoden välein. Ja aina on pohdittu, että nytkö ihmisiin iskee lopullisesti laiskuus. Tai että meistä tulee hyödyttömiä.

– Näin ei ole koskaan käynyt eikä käy nytkään. Ihminen on luonteeltaan toimelias eläin, Halava vakuuttaa.

Suosittelemme sinulle