Hyppää sisältöön

Verkkoon rynnivät esineet huutavat uutta internettiä – "Ei voida rakentaa turvalliseksi muuten"

Internetiin yhteydessä olevat laitteet, kuten televisio tai auto voivat olla tietoturvariskejä. Suomen vahva langaton verkko on mahdollisuus, mutta kuluttajat tarvitsevat lisää tietoa tietoturvasta.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Suomi on poikkeuksellisen langaton yhteiskunta. Vain muutama prosentti laajakaistasta perustuu valokuituun, kun Ruotsissa puhutaan noin 60 prosentin luvusta.

Toisaalta voi sanoa, että Suomessa kiinteän laajakaistan rakentaminen on huomattavasti monia muita kehittyneitä maita jäljessä. Tällä on merkityksensä tietoturvan kannalta.

Radiosignaalit on mahdollista siepata

– Automaattisesti tästä ei seuraa mitään tietoturvaongelmaa, mutta monenlaisia haasteita esineiden internetissä on. Osa ongelmista tulee langattoman maailman ominaispiirteisiin liittyvistä asioista. Radioyhteys ei ole tietoliikennekanavana samalla tavalla stabiili kuin kuituyhteys, selventää akatemiaprofessori Matti Latva-aho Oulun yliopiston tietoliikennetekniikan tutkimusyksiköstä.

Monesti luotettavuuden lisääminen tapahtuu viiveen kustannuksella

Matti Latva-aho

– Periaatteessa kaikki radiosignaalit ovat siepattavissa. Monesti luotettavuuden lisääminen tapahtuu viiveen kustannuksella. Se on ongelma ja pitää meidät tutkijat sorvin ääressä vielä hyvän aikaa, Latva-aho.

Operaattoreiden rinnalle arvioidaan tulevan muitakin toimijoita. Sairaala, tehdas, yliopisto tai kauppakeskus tarvitsevat hyvin erilaisia kiinteistökohtaisia ja tietoturvatarpeiltaan erilaisia verkkoja.

– Yksittäinen operaattori ei millään pysty tarjoamaan tehokkaasti kaikkea mahdollista, vaan on erikoistuttava. Uusia verkkopalvelujen ja infra-alustojen tarjoajia tulee, mutta millä aikavälillä, se jää nähtäväksi, toteaa Latva-aho.

Esineiden internet on jo arkipäivää

Televisiossa voi olla kamera ja ranteessa wlanilla tai bluetoothilla toimivat rannekkeet. Pohjoismaissa 50 prosenttia autoista arvioidaan olevan yhteydessä internetiin. Suojaamattomuus on kuitenkin vakava ongelma.

Viime päivinäkin on nähty isoja esineiden internetiä hyväksi käyttäviä verkkohyökkäyksiä

Kirsi Karlamaa

– Viime päivinäkin on nähty isoja esineiden internetiä hyväksi käyttäviä verkkohyökkäyksiä. Jollei kuluttajien tietoturvatietoisuus kasva, nämä ongelmat vain kasvavat. Nyt eletään murrosvaihetta tässäkin suhteessa, sanoo viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

Toisaalta pyritään kuitenkin siihen, että tulevaisuudessa tietoturva olisi sisäänrakennettu kaikkiin kaikista verkkoon kytkettäviin hyödykkeisiin.

– Laite, joka on kytketty verkkoon, toimii usein pääsytienä eli vektorina kotiverkon kautta koneelle. Suomessa ei ole vielä nähty Aasiassa koettua kännyköihin liittyvää aaltoa, jossa appsien mukana tulee haittaohjelmia, mutta kyllä se varmasti tännekin tulee, pohtii Karlamaa.

Hän näkee Suomen poikkeuksellisen vahvan langattomuuden hyvänä asiana, koska se mahdollistaa uudenlaisia palveluita ja innovaatioita.

Verkko-operaattori pitää mobiiliverkkoa turvallisena

DNA:n yritysliiketoiminnan johtaja Hannu Rokka ei näe mobiiliverkkoon liittyvän mitään erityisiä haasteita. Hänen mukaansa DNA ei käytä esineiden internetissä tavanomaisia sim-kortteja ja dataliittymiä kuin normaalikuluttajat ja yritykset.

Esimerkiksi nykyaikaista, reaaliaikaista sähkömittarinlukijaa ei voi käyttää hakkerointiin

Hannu Rokka

– Käytämme tässä machine to machine -toiminnassa normaalia laadukkaampia ja turvallisempia sim-kortteja jotka juotetaan laitteisiin kiinni. Eli näihin verkkoihin ei julkisista verkoista pääse, esimerkiksi nykyaikaista, reaaliaikaista sähkömittarinlukijaa ei voi käyttää hakkerointiin, sanoo Rokka.

Hän ei ole myöskään huolestunut Googlesta potentiaalisena kilpailijana.

– Taajuudet on Suomessa jaettu kolmen operaattorin kesken ja lukossa ainakin parikymmentä vuotta, toteaa Rokka.

Tarvitaanko uusi internet?

Asiaa voi lähestyä myös kokonaan toisesta näkökulmasta, kuten aihepiiriin perehtynyt oululainen Lauri Ojala tekee.

Hänen mielestään Nokian perintönä langattomuuteen perustuva suomalainen tiedonsiirtojärjestelmä ja käytännössä kolmen yhtiön DNA:n, Elisan ja Soneran käsissä oleva langaton verkko ovat esineiden internetin kannalta huonoja asioita.

Esineiden internetiä ei voida rakentaa turvalliseksi muuten kuin rakentamalla entisen rinnalle uusi internet

Lauri Ojala

– Esineiden internetiä ei voida rakentaa turvalliseksi muuten kuin rakentamalla entisen rinnalle uusi internet. Siinä on kyse kyberturvallisiin soluihin perustuvista 5G-verkossa toimivista minioperaattorien kiinteistöjen sisäisistä tai alueellisista verkoista. Nykyinen internet-järjestelmä jää viihteelliseen käyttöön, linjaa Ojala.

Yksi ratkaisu Ojalan mielestä voisi olla se että energiayhtiöt toisivat valokuitukaapelin jokaiseen kotiin. Ongelmana on, että se veisi verkko-operaattoreilta kaiken bisneksen.

– Meiltä puuttuu kokonaan kuluttajavetoinen palvelualusta eikä sen syntyminen ole näköpiirissä. Me emme pääse näitä kyberturvallisia soluja rakentamaan, koska verkkoyhtiöt ovat esteenä, väittää hankekoordinaattori ja energiasuunnittelija Lauri Ojala Energiatutka Oy:stä.

Suosittelemme sinulle