Tutkijat Britanniasta ja Australiasta ovat kehottaneet vanhempia rehellisyyteen ja olemaan valehtelematta lapsille joulupukista. Psykologian ja sosiologian asiantuntijat, professori Christopher Boyle sekä tohtori Kathy McKay esittävät, että joulupukista valehtelu heikentää lasten luottamusta vanhempiin ja on muutoinkin moraalisesti epäilyttävää.
Tampereen yliopiston lastenpsykiatrian emeritaprofessori Tuula Tamminen pitää kummallisena, että joulupukista kertomista edes nimitetään valehteluksi.
– Ihmettelen sitä kovasti, koska se on perin juurin aikuisen näkökulma. Kysyisin itse vastakysymyksenä, että ovatko sadut valehtelua? Onko mielikuvituksen jakaminen valehtelua tai onko fiktiivinen kulttuuri valehtelua?, Tamminen pohtii.
Joulupukin tärkein viesti lapsen kannalta on, että on joku vieras aikuinen joka haluaa lapselle hyvää.
Tuula Tamminen
Tammisen mukaan lapsen aivojen kehityksen kannalta on olennaista, että lapsi kuvittelee asioita. Hän korostaa, että joulupukki on kokonaisuudessaan lapsen kehitystä tukeva perinne silloin, kun se on lapsen ja aikuisen yhteinen, iloinen asia.
– Nykykäsityksen mukaan leikkiminen, kuvittelu ja sen jakaminen aikuisen kanssa on lapsen aivojen ja mielen kehitykselle tärkeää ihan ensimmäisistä elinvuosista lähtien. Kuvittelu ja sen jakaminen aikuisen kanssa on se voima, joka vie lapsen kehitystä eteenpäin, Tamminen sanoo.
Tamminen huomauttaa, että joulupukkitarina on tällainen.
– Lapsen kehityksen näkökulmasta ajatellen tämä on hyvin lapsen kehitystä tukeva, voimakas, tärkeä tarina.
Joulupukkitarina auttaa myös uskomaan ihmisten hyvyyteen.
– Joulupukin tärkein viesti lapsen kannalta on, että on joku vieras aikuinen joka haluaa lapselle hyvää. Lapsia varoitetaan ja opetetaan pelkäämään vieraita aikuisia ja ne ovat kaikki tärkeitä asioita, mutta siihen rinnalle olisi hyvä saada uskoa, että on ihmisiä, jotka haluavat lapsille hyvää, Tamminen sanoo.
Satu auttaa käsittelemään pettymyksiä
Myös joulupukin paljastuminen satuolennoksi kasvattaa lasta.
– Kun lapsi kasvaa isommaksi, hän astuu vähitellen ulos tästä sadusta. Se on lasta kehittävä asia, jos se tapahtuu onnistuneesti eli lapsi saa tilaisuuden surra, pettyä, käsitellä näitä tunteita ja samanaikaisesti hän kokee, että olen nyt vähän isompi, enkä enää usko tällaisiin juttuihin.
– Oikeastaan koko kasvaminen on sitä, että osataan surra ja pettyä; se, mitä eilen ajattelin onkin tänään toisin.
Joulupukkitarina luo myös yhteisöllisyyttä
Joulupukkitarinassa on erityisen tärkeää juuri yhteisöllisyys ja yhteinen tarinan jakaminen.
– Yhteisölliset, perinteisen joulupukkitarinan juuret ovat jotakin sellaista, jota tämä aika on kadottamassa, Tamminen harmittelee.
Tamminen huomauttaa, että joulupukissa tärkeää on vanha tarina ei nykyinen kaupallisuus.
– Nykyisin joulupukista on tehty kaupallinen ja aikuisten itsekkyyden sekä egoismin leimaama. Jos joulupukki painottuu tällä tavalla, niin se on haitallista meille kaikille.
Monella on mielipide siitä, pitäisikö joulupukkitarinasta kertoa lapsille. Mielipiteellä ja tieteellisellä tutkimuksella on kuitenkin ero.
– Ne eivät ole kaksi vaihtoehtoa, vaan siihen väliin jää hyvin paljon tieteeseen ja tutkittuun tietoon pohjautuvia perusteluja, Tamminen sanoo.