Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Movemberin suosio on laskussa – Juhana Helmenkalastaja: Viikset eivät enää erotu tarpeeksi

Movemberin osallistujamäärät ovat laskeneet Suomessa rutkasti sen kolmen vuoden takaisesta huippuvuodesta. Myös lahjoitussummat ovat pienentyneet merkittävästi.

Viiksikaulakoru
Kuva: Linus Hoffman / Yle
Paula Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Eturauhas- ja kivessyövän tutkimukseen varoja keräävä viiksienkasvatuskampanja Movember ei enää vedä Suomessa entiseen tahtiin.

Vuonna 2003 Australiasta alkanut kampanja rantautui Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Huippuvuotensa se koki täällä 2013, kun viiksiä kasvatti yli 17 000 suomalaismiestä.

Tänä vuonna kampanjaan on osallistunut hieman alle 2800 miestä. Myös lahjoitussummat ovat laskeneet.

Turkulainen Dali-viiksien maailmanmestari Juhana Helmenkalastaja uskoo, että Movember ei ole enää idealtaan tarpeeksi erottuva, jotta se kiinnostaisi ihmisiä entiseen malliin.

– Kun Movember alkoi, viikset eivät olleet missään nimessä muotia. Ne olivat suorastaan naurettavat. Nyt, kun naamakarvoituksesta on tullut muodikas juttu, eivät Movember-viiksien kasvattajat enää erotu. Pitäisi ajaa karvat pois, että erottuisi, Helmenkalastaja analysoi.

Dali-viiksien maailmanmestari Juhana Helmenkalastaja on kasvattanut viiksiään yhdeksän vuotta. Videolla hän laittaa viiksensä kuntoon.

Väriä viiksiin tai pulisongit tilalle?

Viiksistään tunnettu Juhana Helmenkalastaja ehdottaa Movemberille uudistautumista. Kun viiksistä ja parrasta on tullut muotia, pitäisi niiden tilalle keksiä jotain muuta.

– Pitäisi ehkä värjätä karvoitus, se saattaisi erottua. Myös pulisongit erottuisivat varmasti. Tai jos kulmakarvat ajettaisiin pois, Helmenkalastaja listaa.

Movemberin suosion laskua voi selittää myös se, että kampanjan kanssa kilpailemaan on tullut muitakin hyväntekeväisyystempauksia, jotka liittyvät partaan ja viiksiin. Esimerkiksi Bearded Villains -yhteisö haluaa saada myönteistä muutosta ihmiskuntaan.

Suosittelemme