Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Näin Sipilän ja Ylen viestinvaihto eteni – pääministeri jakoi kansalaispalautteen eteenpäin

Pääministeri Juha Sipilän ja Ylen välillä käytiin monipolvinen sähköpostikeskustelu Terrafamea koskeneen uutisen yhteydessä.

Atte Jääskeläinen ja Juha Sipilä.
Atte Jääskeläinen ja Juha Sipilä. Kuva: Yle / AOP
Jari Järvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Julkaisemme poikkeuksellisesti toimituksen käymää sähköpostikirjeenvaihtoa, koska asia on herättänyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua.

Sähköpostiketju sai alkunsa perjantaina 25.11. klo 12.19, kun Yle pyysi pääministeriltä kommenttia liittyen Terrafamen rahoitukseen ja konepajayhtiö Katera Steeliin.

Yle julkaisi jutun samana perjantaina kello 14.05. Pääministeri Sipilä vastasi Ylen toimittajan haastattelupyyntöön sähköpostilla kello 15.09. Vastaanottajana tässä viestissä ja kaikissa seuraavissa viesteissä oli myös Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Vastauksessaan Sipilä toi ilmi harminsa siihen, ettei päässyt esittämään omaa näkemystään asiasta ennen julkaisua.

– Eipä kerennyt kommentoida, kun edesvastuuton juttu on jo tehty. Hyvään journalismiin kuuluu se, että syytetyllä on mahdollisuus sanoa oma näkemyksensä, Sipilä kirjoitti.

Sipilä: Saa arvostella

Sipilä kirjoittaa viestissään, että häntä saa arvostella, mutta pyytää pitämään lapsensa ja sukulaisensa sivussa. Viestinsä lopuksi Sipilä kieltää käyttämästä viestiään julkisuudessa.

Ylen toimittaja vastasi Sipilän viestiin kello 15.15. Hän pahoitteli sitä, ettei Sipilä vieläkään halunnut kommentoida asiaa ja uusi haastattelupyynnön.

Sipilä vastasi viestiin kello 16.21 ja toisti viestissään harminsa siitä, ettei päässyt kommentoimaan asiaa Ylen julkaisemassa jutussa. Sipilä piti saamaansa vastausaikaa kohtuuttoman lyhyenä pääministerin kiireiseen aikatauluun nähden.

Kello 16.28 Ylen toimittaja vastasi ja kertoi kommenttipyynnön olevan yhä voimassa.

Kello 16.41 Sipilä vastasi vahingon jo tapahtuneen ja kertoi vastaavansa nyt kansalaisilta saamaansa postiin.

Kello 17.28 pääministeri välitti sähköpostilla Ylen toimittajalle ja päätoimittajalle yhden saamansa kansalaispalautteen. Myöhemmin illan aikana Sipilä lähetti samoille henkilöille runsaat kymmenen kansalaisilta saamaansa palauteviestiä. Viimeiset viestit tulivat noin kello yhdeltätoista illalla.

Sipilän välittämät kansalaisten viestit olivat sävyltään syyttäviä ja useassa kehotettiin Sipilää eroamaan. Viesteissä käytettiin runsaasti alatyylistä kieltä.

– Nyt jumalauta oli kyllä semmonen teko sinä sairaiden, eläkeläisten ja pienituloisten tappaja, että on kyllä nyt syytä käydä siellä korvien välissä pieni keskustelu, sen mötikän, jota myös aivoiksi sanotaan, että nautitko enää Kansan luottamusta, eräs palautteenantaja kirjoitti.

– Sinun pitäisi irtisanoutua pääministerin tehtävistä, koska sinun olisi pitänyt jäävätä itsesi koskien Terrafamen rahoituspäätöksiä. Jos pääministerinä olisi tällä hetkellä naishenkilö, niin hänet olisi savustettu jo ulos, toisessa viestissä kirjoitettiin.

Pääministeri lähetti illan viimeisen viestin kello 23.07. Tässä viestissä hän perustelee lähettäneensä kansalaisten viestejä siksi, että kävisi ilmi, mitä hänen mielestään tarkoitushakuisilla jutulla saadaan aikaan.

Sipilä: Arvostus Yleen täysi nolla

Sipilä lopetteli viestittelynsä toteamalla, että hänen arvostuksensa Yleen on täysi nolla.

– Arvostukseni Yleen on nyt täysi nolla, ei tietysti poikkea teidän arvostuksestanne minua kohtaan. Tasoissa ollaan, Sipilä kirjoitti.

Tänään keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa Sipilä kertoi pahoitelleensa tätä kommenttiaan jälkeenpäin päätoimittaja Jääskeläiselle.

Keskustelu jatkui vielä seuraavana päivänä. Lauantai-iltapäivänä Ylen toimittaja vastasi Sipilälle ja korosti, että juttu tehtiin tavanomaisista journalistisista lähtökohdista.

Sipilä vastaa tähän lyhyesti ja valittelee vielä kerran sitä, ettei hänelle annettu tarpeeksi aikaa vastata hänen mielestään vakaviin syytöksiin.

Ylen toimittaja vastaa Sipilälle vielä kerran lauantai-illan aikana. Viestissään hän kertoo jutun teon taustoista ja toistaa jälleen haastattelupyynnön.

Suosittelemme