- Se lukee siellä virallisissa säännöissä, Rinne hymähtää.
Kansainvälisen tanssiurheiluliiton säännöt toteavat, että kilpapari muodostuu miehestä ja naisesta. Jako on koko lajin ytimessä: miehellä ja naisella on omat askelkuvionsa, vieminen ja vietävänä oleminen korostuvat.
Rinne ja Korpi tanssivat kuitenkin perinteisen kilpatanssin tapaan. He harjoittelevat kotimaan kärkinimien kanssa ja saavat huippuvalmennusta. Pari edustaa tamperelaista Spiral-seuraa.
- Koska tanssimme on sellaista, kuin se on, en näe, miksi emme voisi olla muiden mukana myös Suomessa. Kilpailla niiden parien kanssa, joiden kanssa treenaamme, Korpi pohtii.
Kansainväliset säännöt luonnollisesti estävät pääsyn myös Suomen tanssiurheiluliiton virallisiin kisoihin. Siksi Rinteen ja Korven reitti kilpaurheiluun urkeni same-sex -tanssin kautta. Se tarkoittaa, että huipputason kisoihin pitää lähteä maailmalle.
Enää lajin tulevaisuus Suomessa ei kuitenkaan lepää pelkästään kaksikon harteilla.
Ensiaskeleet Berliinissä
Hyvin sujuneen peruskurssin jälkeen Rinnettä ja Korpea jännitti. Spiral järjesti kaikille osallistuneille leikkimieliset kilpailut, mutta pari pähkäili, pääsisivätkö he edes osallistumaan. Sekin olisi kelvannut, että olisi päässyt tanssimaan, vaikka sitten ilman tuomarointia.
- Ihan pääsimme mukaan ja tuomarointiinkin aika hyvin. Taidettiin olla hopealla ensimmäisissä kisoissa, Rinne virnistää.
- Seuraavat voitettiin, Korpi lisää.
Tanssin kutsu kajahti alun perin Berliinissä. Rinteen ja Korven välinen rakkaustarina oli alkuvaiheissa, mutta yhteinen harrastus löytyi nopeasti. Saksassa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä asunut Rinne oli päässyt jo tutustumaan same-sex -tanssiin.
Heti oli selvää, että tämä on oma juttu
Piia Korpi
- Piian kanssa kun tutustuttiin ja hän tuli kylään, niin toki me sitten menimme katsomaan kisoja, Rinne muistelee.
- Heti kun näki ne ensimmäiset kisat, oli selvää, että tämä on se oma juttu, Korpi sanoo.
Saksassa same-sex -tanssilla on pitkät juuret ja siellä myös kisat keräävät eniten osallistujia. Suomessa Rinne ja Korpi olivat vuosien ajan ainoat lajin edustajat.
Harjoittelumäärät ja kunnianhimo kasvoivat ensimmäisinä vuosina nopeasti.
- Seura-lehteen kun haastateltiin, niin sanottiin, että maailmanmestaruus on tavoitteena, Rinne kertoo.
Kohti maailmanmestaruutta
Ensimmäiset same-sex-tanssin arvokisat järjestettiin Eurogamesien yhteydessä 1995. Lajin juuressa on erilaisuuden kunnioittaminen ja seksuaalivähemmistöjen identiteetin ilmaisu.
Rinne muistuttaa, että same-sex dancingin kääntäminen esimerkiksi samansukupuoliseksi kilpatanssiksi hukkaa osan merkityksestä.
- Biologisesti parit voidaan määritellä samaan sukupuoleen, mutta sukupuolen ilmaisu siellä lattialla on aika monipuolista.
Toiset näkevät, että paritanssissa nimenomaan mies- ja naishahmot tanssivat yhdessä
Leena Liusvaara, Suomen tanssiliiton puheenjohtaja
Ajatus tasa-arvosta on ollut tärkeä. Kun virallinen kilpatanssi jakaa roolit sukupuolien välillä, same-sex -tanssissa jakoa on pyritty purkamaan esimerkiksi samankaltaisilla kilpailuasuilla tai symmetrisisillä tanssikoreografioilla.
Vienninvaihto tarkoittaa sananmukaisesti roolien vaihtamista kesken suorituksen.
- Se vaatii taidoissa oman panostuksensa. Jotkut pystyvät tekemään sen niin, ettei sitä huomaa, Rinne sanoo.
Same-sex -kisoissa Rinteen ja Korven tapa ilmaista itseään perinteisen kilpatanssin tapaan ei ole aina kelvannut. Jotkut tuomarit ovat tulkinneet tyylin jopa koko lajin periaatteiden vastaiseksi.
Alkuun suomalaispari joutui tottumaan siihen, että jotkut tuomarit arvostelivat heidät toistuvasti kisan viimeisiksi.
- On varmasti ollut tuomareita, jotka ovat pitempään olleet lajissa ja heille on kehittynyt visio, miltä sen pitäisi näytää. He eivät aluksi ole olleet meidän suurimpia faneja, Korpi sanoo.
Pari on kuitenkin raivannut paikkansa: siitä todisteena ovat vakiotanssien ja 10-tanssin MM-hopea sekä kaksi latinalaistanssien EM-hopeaa. Ensi kesänä olisi mahdollisuus siihen maailmanmestaruuteen: kisat tosin järjestetään Yhdysvalloissa, Miamissa.
Seuraavan askeleen vuoro
Same-sex -tanssiin suhtaudutaan niin maailmalla kuin Suomessakin vaihtelevasti. Eräälle kotimaiselle tuomarille ajatus Rinteestä ja Korvesta tanssimassa näytösesitystä kilpailutapahtuman yhteydessä oli liikaa: hän kieltäytyi saapumasta koko tilaisuuteen.
Toisaalta Suomen tanssiurheiluliiton puheenjohtaja Leena Liusvaara on tänä viikonloppuna nostanut Vilnassa pidetyssä Pohjois-Euroopan liittojen kokouksessa esiin same-sex -tanssin mahdollisuuksia virallisten kilpailujen yhteydessä.
- Toiset näkevät tämän yhtenä tulevaisuuden mahdollisuutena lisätä harrastajien ja urheilijoiden määrää. Toiset katsovat tätä vähän perinteisemmin silmin ja näkevät, että paritanssissa nimenomaan mies- ja naishahmot tanssivat yhdessä, Liusvaara summaa.
Pareja on tällä hetkellä ihan mukava määrä
Piia Korpi
Rinne ja Korpi ovat vieneet lajia määrätietoisesti eteenpäin eivätkä enää edusta Suomea yksin. Vuodenvaiheen Nordic Openissa Kööpenhaminassa on mukana neljä muuta paria naisten latinalaistansseissa ja kolme ballroom-tanssissa.
Liittokin pyrkii tekemään osansa. Tähän mennessä aloitteville tanssijoille on järjestetty yksi kisa suuremman tapahtuman yhteydessä Salossa.
- Meillä on omia pareja tällä hetkellä ihan mukava määrä. Heille on tarjoutunut mahdollisuuksia ja tulee tulevaisuudessa olemaan, Korpi sanoo.
Rinteen ja Korven tie vie ensi kesänä takaisin lähtöpisteeseen. Berlin Openin voitto on jo takataskussa, nyt olisi tavoitteena Euroopan mestaruus. Jotenkin se sopisi tarinaan.
- Silloin ollaan tätä kilpatanssia harrastettu yhdessä suurin piirtein 10 vuotta, Rinne sanoo.
- Hopeaa on kertynyt ja nyt on seuraavan askeleen vuoro. Niin hienoa, että kisa on nimenomaan Berliinissä. Koska sieltä se kaikki on meidän kohdalla kuitenkin lähtenyt, Korpi tunnelmoi.
Lisää aiheesta illan Urheiluruudussa Yle TV1:ssa.