Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

"Ei" Guggenheim-museolle – katso tästä, kuka äänesti puolesta ja kuka vastaan

Apulaiskaupunginjohtaja uskoo, että hanke on nyt haudattu lopullisesti. Helsingin valtuutetuista 53 vastusti ja 32 kannatti Guggenheim-museon rakentamista.

Havainnekuva Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voittaneesta rakennuksesta.
Havainnekuva Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voittaneesta rakennuksesta. Kuva: Guggenheim Helsinki
Elina Jämsen
Avaa Yle-sovelluksessa
Kaupunginvaltuuston äänestystulos -taulukko.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Guggenheim-museon vastustajat ovat helpottuneita siitä, että museota ei tule Helsinkiin.

– Olen iloinen siitä, että näin selvällä enemmistöllä Helsingin valtuusto päätti, että me koetamme ponnistaa meidän omasta traditiostamme ja osaamisestamme. Turismiin ja kulttuurin attraktioihin ei ole yksinkertaisesti oikotietä silloin, kun on kysymyksessä Suomen pääkaupunki, iloitsee SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki.

Kokousta hämmensi kokoomuksen Lasse Männistön tekemä ehdotus, josta muun muassa oli poistettu kaupungin takaus Guggenheim Helsingin tukisäätiön 25 miljoonan euron lainalle ja että yksityisen rahan määrää kasvatettaisiin. Männistön ehdotus hylättiin äänin 46–39.

– Tietysti ymmärrän, etenkin niitä, jotka vastustivat sitä hyvin ideologisista syistä ja ovat todenneet prosessin aikana, etteivät he ottaisi, vaikka ilmaiseksi saataisiin. Ennakoitua oli, että he tietysti suhtautuvat näin, kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Männistö selitti yllättävää vastaehdotustaan, joka poikkesi hänen kaupunginhallituksessa hyväksymästään esityksestä.

– Mutta itse olen pitänyt periaatteena, että politiikassa pitää toimia omien näkemysten pohjalta, etenkin tällaisessa kysymyksessä, joka voi jakaa ihmisiä. Tätäkin hanketta voi perustellusti päätyä kannattamaan tai vastustamaan.

Guggenheim haudattu lopullisesti?

Alkuperäisen sopimusehdotuksen valmistellut apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen on pettynyt, että museohanketta ei hyväksytty valtuustossa. Hän ei kuitenkaan usko, että Solomon R.Guggenheimin säätiö enää tarjoaa Helsingille museota.

Kuoppaako tämä valtuuston päätös nyt Guggenheimin tulon lopullisesti ja iankaikkisesti Helsinkiin?

– Uskon, että näin on. Ei tule enää neljättä ehdotusta. Se oli varmastikin nyt tässä. Tämä prosessihan on heidän kannaltaan ollut hyvin pitkä.

– He ovat olleet hyvin kärsivällisiä, mutta uskoneet Helsinkiin vahvasti ja ilmoittaneet, että he eivät käy minkään muun valtion kaupungin kanssa neuvotteluja niin kauan kun tämä on avoinna.

– He ovat kyllä antaneet meille paljon aikaa, mutta kyllä minä uskon, että tämä oli nyt tässä.

Vasemmistoliitto äänesti yksimielisesti ehdotusta vastaan ja myös sosiaalidemokraattien ryhmän selvä enemmistö vastusti hanketta. Eniten museon kannattajia löytyi kokoomuksen ja vihreiden ryhmistä. Keskustelussa käytettiin noin 170 puheenvuoroa ja se kesti viisi ja puoli tuntia.

Useissa puheenvuoroissa pidettiin ehdotettua kaupungin osuutta museon kustannuksista liian suurena ja riskialttiina. Museon kannattajat vetosivat muun muassa siihen, että kyseessä olisi investointi Helsingin elinvoimaisuuteen ja turismiin ja että kustannukset saataisiin takaisin.

Kaupunginvaltuusto hylkäsi illalla ehdotuksen museon rakentamissopimukseksi äänin 53–32.

Suosittelemme