Hyppää sisältöön

Puhelinkauppaa väärennetyllä 500 euron setelillä

Jyväskylässä tehtiin viime yönä käytetyn puhelimen kauppa. Kaupassa käytetty 500 euron seteli osoittautui väärennetyksi.

Setelikäärö.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Antti Seppälä

Jyväskyläläinen mies myi netissä käytettyä iPhone puhelinta. Hän saikin puhelun kiinnostuneelta ostajalta.

Kello 23 aikaan illalla paikalle tuli kaksi miestä kauppoja hieromaan. Hinnasta päästiin yksimielisyyteen, ja puhelin ja 500 euron kauppasumma vaihtoivat omistajia.

Ostajien poistuttua paikalta myyjä alkoi epäillä saamansa 500 euron setelin aitoutta, ja otti yhteyttä poliisiin. Poliisi tarkasti rahan, ja totesi sen väärennetyksi.

Toinen partio tavoitti ostajien henkilöauton hetken kuluttua. Autosta löytyi äsken ostettu puhelin, toinen väärennetyksi epäilty 500 euron seteli sekä marihuanaksi epäiltyä ainetta.

Poliisi otti autokaksikon kiinni.

Euroopan Keskuspankki päätti viime keväänä, että 500 euron seteleiden liikkeeseenlasku lopetetaan, koska niitä epäillään käytettävän usein laittomassa toiminnassa.

Euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joiden tarkoitus on vaikeuttaa väärentämistä ja auttaa väärennösten tunnistamisessa. Käyttäjälle tärkeimmät tunnistetekijät ovat:

  • Kaiverruspainatus
  • Vesileima
  • Turvalanka
  • Hologrammi
  • Valoa vasten täydentyvä kuvio
  • Erikoispainoväri

Niiden lisäksi seteleissä on myös erikoisvälineillä näkyvää mikropainatusta sekä ultravioletti- ja infrapunavalossa näkyviä ominaisuuksia.

Suosittelemme sinulle