Hyppää sisältöön

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja: Guggenheim törmäsi myrskyisään someraivoon

Ritva Viljanen kertoo, että moni päättäjä sai Guggenheimin myötä tappouhkauksia ja jopa heidän perhettään saatettiin uhata.

Ritva Viljanen.
Helsingin kaupunginvaltuusto päätti, että Guggenheimia ei rakenneta Helsinkiin. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen vieraili aamu-tv:ssä tuoreeltaan äänestyksen jälkeen. Myös Yle uutisten kulttuuritoimituksen esimies Satu Nurmio pohti aamu-tv:ssä, että miksi äänestystulos on tämä ja vieläkö Guggenheimia yritetään saada Suomeen.
Tiina Salumäki

Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Ritva Viljasen mukaan Guggenheim-museosta noussut someraivo haittasi päätöksentekijöiden työskentelyä.

– Vaikka yli sata kulttuurin edustajaa puolsi hanketta, meidän suurimpien museoiden johtajat puolsivat hanketta, tuli monen vaikuttajan myönteisiä kannanottoja, niin sieltä kuitenkin someraivo löi läpi kaikille meille, jotka olivat hankkeessa mukana päättämässä siitä, Viljanen sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Viljasen mukaan moni on kertonut epäasiallisista viesteistä.

– Moni sanoi, että jos puoltaa hanketta, niin tappouhkauksia tulee tai perhettä uhataan tai viestintä ihan häiritsee jo yöunia. Tietysti oli toisinkin päin, että jossain määrin tuli vastustajillekin samantyyppistä.

Viljanen kertoo seuranneensa aktiivisesti keskustelua sosiaalisessa mediassa, jossa hänen mukaansa nousi usein esille Guggenheim amerikkalaisena museona.

– Museohan on kansainvälinen ja Guggenheimilla on poikkeuksellisen suuret eurooppalaisen taiteen kokoelmat.

"Tämä oli tässä"

Viljasen mukaan valtuustokeskustelussa keskityttiin hyvin paljon talouskysymyksiin ja itse Guggenheim-museo ja sen mukanaan tuoma taide jäi epäselväksi.

– Vastustajat ovat paljon leimanneet näyttelyitä huonoiksi, vaikka ne ovat todella korkeatasoisia. Museon sisältö on todella huippuluokkaa.

Guggenheim on valtuuston päätöksen myötä nyt haudattu, eikä se Viljasen mukaan enää nouse päätöksentekoon.

– Kyllä tämä oli tässä. Nyt asia on käsitelty Helsingin kaupungilla juuri siinä elimessä, jolle päätöksenteko kuului eli valtuustossa. Demokratia on nyt puhunut ja sanonut selvin sanoin.

Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi yöllä hankkeen selkein äänestysluvuin 53–32.

– Ratkaisu oli myös niin selvä, että siinä ei jää jossitteluille varaa. Henkilökohtaisesti olen pettynyt, mutta tästä mennään eteenpäin ja huomenna hymyillään jo.

Suosittelemme sinulle