Hyppää sisältöön

Palautevyöry pakottaa Kokkolan harkitsemaan uudelleen karppilammen hoitoa

Kymmenet yhteydenotot kalojen puolesta, Animalian tutkintapyyntö, valvontaeläinlääkärin paheksunta ja mediamyllytys saavat Kokkolan miettimään uusiksi, miten tekolammessa asuvia karppeja hoidetaan.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kaupunki päätti reilu viikko sitten, ettei lampea pidetä sulana ilmastimen avulla, mikä voisi johtaa kalojen kuolemaan.

Päätöksestä nousi lähes valtakunnallinen jupakka. Kokkola sai linjauksesta kymmeniä tuohtuneita yhteydenottoja ympäri maata.

Lisäksi eläinsuojeluliitto Animalia teki tutkintapyynnön poliisille ja syytti kaupunkia eläinsuojelulain rikkomisesta. Myös kaupungin oma valvontaeläinlääkäri paheksui toimintaa ja kertoi harkitsevansa tutkintapyyntöä.

Mediakohun seurauksena kaupunki joutuu puntaroimaan karppien hoitoa uusiksi.

Kalojen etu paremmin huomioon

Seuraavaksi asiaa käsitellään kaupunkirakennelautakunnan kokouksessa kahden viikon kuluttua. Vt. teknisen johtajan Heikki Penttilän mukaan kalat yritetään nyt huomioida paremmin – luistelijoiden turvallisuutta unohtamatta.

Karppien kohtalosta keskusteltiin kaupunkirakennelautakunnan kokouksen päätteeksi keskiviikkona. Esille nousi useita ehdotuksia ja esimerkiksi ilmastimen päälle laittaminen vilahti yhtenä ehdotuksena. Myös lammen ympärille ehdotettiin aitaa, jolla innokkaat lammen jäälle tulijat voitaisiin pitää etäällä.

– Nyt yritetään löytää kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Minä otin asian esille kokouksessa suuren kohun takia, kertoo Penttilä.

Penttilän mielestä asialla ei ole suunnaton kiire, sillä kalat tulevat toistaiseksi toimeen ilman ilmastinta. Vasta pitkä pakkasjakso aiheuttaisi ongelmia. Esityksen sisältöä vt. tekninen johtaja ei suostu vielä paljastamaan.

– Minä laadin esityksen. Voisi sanoa, että purjeita reivataan nyt uudestaan, kuvailee Penttilä.

Kaloja karppilampeen hankkinut yrittäjä Markus Sällinen perusti Facebookiin Pelastakaa karpit -ryhmän ajamaan kalojen asiaa. Ryhmässä iloittiin jo keskiviikkoiltana, että lautakunnassa olisi päätetty ilmastimen päälle laittamisesta. Sellaista päätöstä ei ole vielä tehty.

Suosittelemme sinulle