Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Terhi Kiemunki sai tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Perussuomalaisten tamperelaispoliitikko Terhi Kiemunki on tuomittu 450 euron sakkoihin blogistaan, jossa hän sanoi kaikkien Euroopan terroristien olevan muslimeja.

Terhi Kiemunki Pirkanmaan käräjäoikeudessa.
Terhi Kiemunki Pirkanmaan käräjäoikeudessa 21.11.2016. Kuva: Terri Niemi / Yle
Jouni Tanninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut kunnallispoliitikko Terhi Kiemungin (ps.) kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oikeusistunto pidettiin marraskuun puolivälissä, päätös annettiin kansliasta torstaina iltapäivällä.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa puitiin Terhi Kiemungin Uusi Suomi -verkkopalveluun kirjoittamaa blogia, jossa sanottiin kaikkien Euroopan terroristien olevan muslimeja.

Syytteen mukaan kirjoituksessa paneteltiin ja solvattiin islaminuskoa tunnustavaa ihmisryhmää uskonnon perusteella. Puolustus kiisti syytteet jyrkästi. Syyttäjä vaati Kiemungille sakkorangaistusta.

Islamia ja ääri-islamia ei eroteltu kirjoituksessa

Kiemungilta kysyttiin oikeusprosessin aikana, miksi hän ei erotellut tekstissään ääri-islamia. Tähän Kiemunki vastasi, että hän tarkoitti islamin kulttuurin ja uskonnon leviämistä. Kysymykseen, olisiko ollut mahdollista käsitellä ääri-islamia eikä vain yleisesti islamia, Kiemunki vastasi, että ”olis varmaan”.

Käräjäoikeuden mielestä Kiemungin kirjoitus ja hänen kertomuksensa oikeudessa ovat keskenään samansuuntaisia sen suhteen, että ”alistavan, suvaitsemattoman ja väkivaltaisen uskonnon kulttuurilla” Kiemunki tarkoitti islamin uskontoa. Tämän vuoksi käräjäoikeuden johtopäätös on, että Kiemungin kirjoitus on luonteeltaan yleistävä tarkoittaen kaikkia muslimeja.

Käräjäoikeus pitää kirjoituksen sisältöä islamin uskontoa tunnustavaa ihmisryhmää panettelevana ja solvaavana. Tuomion mukaan kirjoituksen voidaan katsoa olevan omiaan aiheuttamaan halveksuntaa ja vihaa muslimeita kohtaan.

Oleellista on seuraamus, ei niinkään sen suuruus

Kiemungin kirjoitus oli oikeuden mukaan 30 päiväsakon eli tässä tapauksessa 450 euron arvoinen. Seuraamuksen suuruutta oleellisempaa on, että teon ylipäänsä katsottiin täyttävän rangaistavuuden mitat.

Tämä linjaa osaltaan sitä, minkälainen ilmaisu mahtuu sallittavan rajoihin.

Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja, varavaltuutettu ja kansanedustaja Lea Mäkipään (ps.) avustaja Kiemunki pyysi itse huhtikuussa poliisia tutkimaan, syyllistyikö hän rikokseen kirjoituksellaan. Huomiota herätti myös Kiemungin kirjoitus muslimilasten virpomisesta, mutta se ei johtanut oikeuteen.

Suosittelemme