Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Neljä pääkaupunkia kieltämässä dieselautot

Suurkaupungit eri puolilla maailmaa pyrkivät eroon dieselautojen aiheuttamasta saasteongelmasta.

Autoja Pariisin liikenteessä iltahämärässä.
Pariisi pyrkii vähentämään saastuttavien dieselautojen määrää. Kuva: Juha Nurminen / Yle
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää kaikki dieselkäyttöiset henkilö- ja kuorma-autot vuodesta 2025 alkaen, kertoo BBC. Meksikossa järjestetyssä suurkaupunkien yhteiskokouksessa päätöksestä kertoivat isäntäkaupunki Mexico City, Pariisi, Madrid ja Ateena.

Kiellon tärkein peruste on dieselautojen aiheuttamat ilmansaasteet. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että ilmansaasteet aiheuttavat vuosittain noin kolme miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.

– Ei ole salaisuus, että me täällä Mexico Cityssä ponnistelemme ilmansaasteiden ja liikenteen aiheuttaman kaksoisongelman kierteessä, sanoi kaupungin pormestari Miguel Angel Mancera. Mexico Cityn ilmanlaatu on tunnetusti surkea. Valtavan liikenteen aiheuttamaa ongelmaa pahentaa maantieteellinen sijainti laaksossa korkeiden vuorten välissä, mikä estää saastepilven hälvenemisen.

– Aiomme helpottaa painetta niin maanteillä kuin keuhkoissammekin laajentamalla vaihtoehtoisia kuljetusmuotoja, kuten nopeaa bussiliikennettä ja metrojärjestelmää. Selvittelemme myös investointeja pyörätieverkostoon.

Pariisi on jo kieltänyt ennen vuotta 1997 valmistettujen dieselajoneuvojen pääsyn kaupungin keskustaan. Rajoituksia on määrä tehostaa vuonna 2020.

Monet muutkin kaupungit eri puolilla maailmaa pohtivat dieselautojen kieltämistä. hankkeiden aikataulut ovat kuitenkin olleet edellämainittuja kaupunkeja hitaammat.

Suosittelemme sinulle