Hyppää sisältöön

Ainakin 10 mielenosoitusta tulossa – Sadat poliisit valvovat järjestystä Helsingissä itsenäisyyspäivänä

Poliisin mielenkiinto kohdistuu kansallissosialistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen marssiin sekä sen vastamielenosoitukseen.

Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset
Mikko Rita

Helsingin poliisi on saanut ilmoituksen noin kymmenestä erisuuruisesta kokoontumisesta ja mielenosoituksesta itsenäisyyspäivänä. Niitä järjestetään muutama enemmän kuin viime vuonna.

Poliisi varautuu erityisesti Hakaniemen torille koolle kutsutun uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen marssiin ja Helsinki ilman natseja -vastamielenosoitukseen.

Natsien vastustajat kokoontuvat iltapäivällä Asema-aukiolle siirtyen sieltä Kaisaniemen puistoon. Tapahtumaan on tähän mennessä ilmoittanut osallistuvansa Facebookissa lähes 2000 ihmistä. Sen järjestävät Varisverkosto, anarkistinen A-ryhmä ja Helsingin Vasemmistonuoret.

Järjestävät aikovat pysäyttää Vastarintaliikkeen marssin rauhallisella kadunvaltauksella. Reittejä sovitellaan sillä lailla, että kaupungissa on turvallista, vakuuttaa poliisi. Yhteenoton mahdollisuus on silti olemassa.

– Sellaiseenkin poliisi joutuu varautumaan. Meillä on kuitenkin keskusteluyhteys molempiin osapuoliin, mikä huomattavasti vähentää sen vaaraa, sanoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista.

Vastarintaliikkeen marssi suuntautuu Hakaniemestä niin ikään Kaisaniemen puistoon.

– Poliisitaktiikkaa tietysti on se, että me olemme aina välissä, ettei pääse tapahtumaan mitään yllättävää, sanoo Seppo Kujala.

Itsenäisyyspäivän kokoontumisissa on vuosien varrella ollut nujakointia ja ilkivaltaa. Laki velvoittaa poliisin turvaamaan ennaltailmoitetun kulkueen.

Poliisi ei kerro tarkkaa lukumäärää, kuinka paljon joukkoja on järjestystä valvomassa. Niitä on kuitenkin satoja, ja vahvistuksia saapuu maakunnista asti.

– Kyllä resursseja voi sanoa huomattavaksi Suomen olosuhteita ajatellen, Kujala toteaa.

Viime vuonna poliisi ampui mielenosoittajia paineilma-aseella

Illalla äärikansallismielinen 612-soihtukulkue suuntaa Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaan sankarihaudoille.

Vuoden 2015 itsenäisyyspäivänä poliisi otti kiinni Töölössä 612-kulkueen vastamielenosoituksessa yli 130 mielenosoittajaa. Poliisi myös ampui mielenosoittajia paineilma-aseella ja käytti muita voimakeinoja.

Poliisin viesti on nytkin, että väkivallan uhkaan ja kaikkeen uhkaavaan toimintaan puututaan matalalla kynnyksellä.

Mielenosoitus voidaan keskeyttää, jos siitä aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisten turvallisuudelle, omaisuudelle tai ympäristölle.

Poliisikin myöntää, että ilmassa on erityisiä jännitteitä. Viime syyskuussa Suomen Vastarintaliikkeen aktiivijäsen pahoinpiteli Helsingin Asema-aukiolla miehen, ja esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että hän syyllistyi Asema-aukiolla törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen.

– Tämä on otettava huomioon, että kovin vastakkaisia ajatuksia on liikkeellä ja aikaisempi toiminta jossain määrin vaikuttaa tulevaan, sanoo Kujala.

Pohjoismainen Vastarintaliike toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Eri foorumeilla liikkuu tietoja, että mielenosoitus kerää osallistujia myös Suomen rajojen ulkopuolelta, ainakin Ruotsista.

– Sellaisia viestejä ja näkemyksiä on. Aikaisemminkin tämmöisissä tapahtumissa on ollut jonkin verran tulijoita ulkomailta, Kujala sanoo.

Kuinka paljon marssijoita saapuu tänä vuonna, sitä on mahdoton arvioida etukäteen.

Juttua muokattu 5.12. klo 18:00: Mielenosoittajien määränpää on Kaisaniemen puisto aiemmin mainitun Senaatintorin sijaan.

Suosittelemme sinulle