Hyppää sisältöön

Supo arvioi: Uhka itsenäisyyspäivän yhteenotoille on aikaisempia vuosia korkeampi

Poliisissa varaudutaan yhteenottoihin antifasistien ja äärioikeistoa edustavien välillä.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Supo seuraa suurella mielenkiinnolla huomisen itsenäisyyspäivän mielenosoituksia.

– On viitteitä siitä, että uhka yhteenotoille antifasistien ja äärioikeistoa edustavien tahojen välillä on aikaisempia vuosia korkeampi, sanoo suojelupoliisin turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö, ylitarkastaja Kari Harju.

Uhka-arvio perustuu syyskuisiin Asema-aukion tapahtumiin. Helsingin poliisi epäilee esitutkinnan perusteella, että kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen jäsen syyllistyi Asema-aukiolla törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. Tapauksen esitutkinta valmistui perjantaina.

Asema-aukion tapahtumat ovat saaneet aikaan antifasistien piirissä näkemyksen siitä, että itsenäisyyspäivä on hyvä paikka ilmaista riittävän vahvasti äärioikeiston toimintaa vastustava mielipide, Kari Harju sanoo.

Yhteenottoja on vaikea ennustaa

Helsingissä on huomenna useampia tapahtumia. Mahdollisia fyysisiä yhteenottoja voi hänen mukaansa ilmetä etenkin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen marssilla ja äärikansallismielisellä 612-kulkueella, joihin on molempiin odotettavissa vastamielenosoittajia: "Helsinki ilman natseja" -vastamielenosoitukseen on ilmoittautunut yhteisöpalvelu Facebookissa jo yli puolitoista tuhatta henkeä.

Harju tähdentää, etteivät läheskään kaikki tapahtumiin osallistuvista käyttäydy niin että siitä aiheutuisi muille vaaraa.

Yhteenottoja on kuitenkin vaikea ennustaa ja poliisi on niihin varautunut, hän toteaa. Supo on tehnyt jo pidemmän aikaa yhteistyötä Helsingin poliisilaitoksen kanssa itsenäisyyspäivän tapahtumia silmällä pitäen.

"Poliisin täytyy olla huolissaan"

Poliisit ottivat kiinni nuoren miehen itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa 2015. Kuva: Yle

Äärioikeiston puolelta Helsingin keskustaan odotetaan sadasta kahteensataan henkeä.

Miten huolissaan suojelupoliisi on mielenilmausten asetelmasta?

– Aina kun on tiedossa mahdollisia väkivaltaisuuksia, poliisin täytyy olla huolissaan, mutta tämä tulee olemaan todennäköisesti varsin pienellä alueella oleva paikallinen tapahtuma. Mutta poliisi joutuu tietysti aina huomioimaan myös sivullisten mahdollisen vaaraan joutumisen, Harju sanoo.

Itsenäisyyspäivän mielenilmauksia on ollut ennenkin, mutta Harjun mukaan ne ovat parin viime vuoden aikana muuttuneet niin että vastakkainasettelu eri tahojen välillä on lisääntynyt eikä mielenosoituksilla vastusteta enää niinkään eliitin juhlintaa, ennen muuta Linnan juhlia.

Suosittelemme sinulle