Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Alkuperäiskansa-aktivistit vaativat Nordeaa vetäytymään kytköksistään kiisteltyyn öljyputkeen

Saamelaistaiteilijat Outi Pieski, Marja Helander ja Pauliina Feodoroff astelivat muiden luonto- ja alkuperäiskansa-aktivistien kanssa tänään perjantaina Nordea-pankille ja vaativat pankkia vetäytymään rahoituskytköksistään kiisteltyyn öljyputkeen Pohjois-Dakotassa Yhdysvalloissa.

Feodoroff, Pieski ja Helander Nordea-báŋkku ovddabealde
Mielenosoittajat näyttivät kylteillä mieltä Nordean ulkopuolella. Kuvassa Outi Pieski, Marja Helander, Pauliina Feodoroff ja Kirsikka Moring. Kuva: Priváhta / Pauliina Feodoroff
Martta Alajärvi
Avaa Yle-sovelluksessa

Joukko luonto- ja alkuperäiskansa-aktivisteja muun muassa Greenpeace-järjestöstä asteli tänään Nordea-pankille Helsingissä kantaen mukanaan kylttejä.

– Nordea, lopeta ihmisoikeuksien polkeminen, vesi on elämä, kylteissä lukee.

Taustalla on koko syksyn jatkunut kiista Pohjois-Dakotassa, jossa paikalliset intiaanikansat vastustavat heidän reservaattinsa alueelle suunniteltua valtavaa öljyputkihanketta.

Nordea on sijoittanut 360 miljoonaa kruunua eli noin 36 miljoonaa euroa yrityksiin, jotka ovat sidoksissa Dakota Access Pipeline -öljyputken rakentamiseen. Asiasta kertoi eilen muun muassa ruostalainen Dagens industri.

"Tämä on se vähin alkuperäiskansavelvollisuus, minkä voin tehdä"

Teatteriohjaaja Pauliina Feodoroff tuntee velvollisuutta tukea alkuperäiskansaveljiensä ja -siskojensa taistelua toisella puolen valtamerta.

– Miten me voimme täällä vaikuttaa siihen, että tietoisuus siitä, miten globaali viirtuaalinen talous ja monimutkaisesti toisiinsa  kytkeytyvät, myöskin peitetyt rahaliikenteet vaikuttavat tulevaisuutemme rakennuspilareihin.

Feodoroffin mielestä ihmiset eivät voi ummistaa silmiään tapahtumilta, joilla on omaa aluettaan laajemmat vaikutukset.

– Se ei ole vain Sioux-alue, joka on välittömästi uhattu, vaan omalta osaltaan se öljyputkihanke vahvistaa ja kiihdyttää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Jos se minun iltapäivästäni pari tuntia ottaa niin se on se vähin alkuperäiskansavelvollisuus minkä voin tehdä, Feodoroff kuvailee tunteitaan mielenosoituksesta.

Rauhallinen kohtaaminen

Feodoroff kertoo, että mielenosoitus Nordea-pankin luona oli verrattain rauhallinen ja se tapahtui hyvässä hengessä.

Mielenosoittajat välittivät Nordean virkailijoille vetoomuksen, jonka paikalliset intiaanikansat Pohjois-Dakotassa olivat lähettäneet pankin johdolle. Vetoomuksessa pyydetään pankkia vetäytymään kytköksistään Dakota Access Pipelineen.

Mielenosoittajat myös pyysivät saada tietää, kuka Nordeassa hoitaa alkupreäiskansa-asioita. Vastausta ei kuitenkaan tullut, ja pankin virkailijat lupasivat palata asiaan.

Uskoo protestin voimaan

Mielenosoittajat kuvasivat ja levittivät sanomaansa sosiaalisessa mediassa pitkin perjantai-iltapäivää. Feodoroff uskookin, että juuri tiedottaminen on yksi tärkeä tekijä öljyputkihankkeen vastustamisessa.

Hän on yllättynyt siitä, kuinka epätietoisia suomalaiset ovat Standing Rock Sioux-reservaatin taistelusta öljyputkea vastaan.

– Se yllättää, kuinka suomalaiset sanovat että he eivät tiedä mitään. Kun elää siinä omassa alkuperäiskansakuplassaan luulee, että kaikki saamelaiset ja muut tietävät ja ovat koko ajan tuntosarvet ylhäällä tämän asian kanssa. Mutta on yllättävää, että sitten suomalainen intelligentti ei tiedä asiasta mitään ja ihmettelee, että Nordeakin tällaisessa mukana, Feodoroff sanoo.

– Se, että vaikuttiko tämä mihinkään, sen näkee vasta sitten, että vetääkö Nordea tästä mitään johtopäätöksiä, kun Ruotsissa ja Suomessa on osoitettu mieltä, Feodoroff arvelee.

Myös Tukholmassa mielenosoitus

Myös Tukholmassa osoitettiin eilen torstaina mieltä Nordea-pankin edustalla. Saamenmaan kuuluisimpiin artisteihin lukeutuva Sofia Jannok välitti Ruotsin Nordean edustajille Pohjois-Dakotan intiaanikansojen vetoomuksen.

– Olen itse käynyt Standing Rockin reservaatissa, ja nähnyt miten se (hanke) vaikuttaa veljiini ja siskoihini siellä. Meillähän on täällä samoja asioita, joita me vastustamme, Sofia Jannok vertaa Pohjois-Dakotan alkuperäiskansojen tilannetta saamelaisten tilanteeseen.

Nordean vastuullisen sijoittamisen johtaja Sasja Beslik kertoo pohjoismaisille saamelaisuutisille  Ođđasatille, että he aikovat tutkia asian tarkasti ja varmistaa, että öljyputkihankeessa on toimittu sääntöjen mukaisesti.

– Jos yritysten projekteissa ei ole noudatettu Yhdysvaltain oikeusmääräyksiä, eikä meidän määräyksiämme, me ryhdymme toimiin ja myymme osakkeet pois, Beslik sanoo.

Norjassa pankki vetäytyi hankkeesta

Norjan suurinta pankkia DNB:tä on kritisoitu Norjassa kovasti kytköksistään Dakota Access Pipelineen. DNB onkin vetänyt osakkeensa hankkeesta, mutta pankilla on edelleen lainakytköksiä hankkeeseen.

Pauliina Feodoroff kertoo, että juuri Norjan esimerkki vastustuksen tehokkuudesta antaa myös hänelle uskoa protestin ja alkuperäiskansojen solidaarisuuden voimaan.

– Norjan saamelaisten aktiivinen toiminta osoitti miten iso vaikutus on meillä, jotka olemme koulutettu ja hyväosainen ryhmä alkuperäiskansaperheessä, miten me voimme täällä vaikuttaa menemättä itse vesitykkien eteen Standing Rockiin, Feodoroff kertoo.

Suosittelemme sinulle