Hyppää sisältöön

Yhdysvaltalaislehdet kiittivät New Yorkissa ensi-iltansa saanutta Saariahon oopperaa

Viimeinkin tämä mahtava teos on saapunut New Yorkiin, New York Times hehkutti.

Susanna Phillips. Kuva: Ken Howard / Metropolitan Opera
Johanna Kippo

New Yorkin Metropolitan-oopperassa ensi-iltansa saanut Kaija Saariahon ooppera L’Amour de Loin (Kaukainen rakkaus) on saanut kiittävät arvostelut New York Times- ja Wall Street Journal -lehdissä.

Wall Street Journalin mukaan Saariahon teos on "yksi aikamme tärkeimmistä uusista oopperoista". Molempien lehtien mielestä oli jo aikakin saada se Metropolitaniin.

– Kaikista tärkeintä on, että tämä mahtava teos on viimeinkin saapunut New Yorkiin, New York Times hehkutti. (siirryt toiseen palveluun)

Ooppera kertoo 1100-luvulla eläneen trubaduuri Jaufré Rudelin ja kreivitär Clémencen kaukorakkaudesta.

Värikkään eläväistä ja aistikasta musiikkia

New York Timesin mukaan Saariahon musiikki on tyylilleen uskollisesti tässäkin teoksessa unenomaista, värikkään eläväistä ja yksityiskohtaista. Kaikkiaan äänimaisema on mietteliäs, lehti luonnehti.

Kaija Saariaho. Kuva: Ken Howard / Metropolitan Opera

Musiikin kerrostumat ja vihjailut saivat lehden kriitikon Anthony Tommasinin ihastuksiin. Saariaho ottaa myös riskejä, hän huomautti.

– Välillä orkesteri ajautuu sameaan ja häilyvään verkkaisuuteen, hän totesi.

Wall Street Journal kuvasi (siirryt toiseen palveluun)Saariahon musiikkia aistikkaaksi ja teosta merkittäväksi oopperatapaukseksi.

Teos oli sekä musiikillisesti että näyttämöllisesti rikas, räjähtäviä tunteita ja ja hohtavaa kauneutta, lehti kirjoitti. Metropolitanin esityksen on ohjannut kanadalainen Robert Lepage.

"Karismaattinen Mälkki"

Esitykset johtavaa, Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina toimivaa Susanna Mälkkiä New York Times kuvasi karismaattiseksi.

– On onnekasta, että juuri mahtava Mälkki johtaa orkesteria. Metropolitanin on saatava hänet niin usein kuin mahdollista, lehti ylisti.

Molemmat lehdet kiinnittivät huomiota myös siihen, että L’Amour de Loin on sataan vuoteen ensimmäinen naisen säveltämä ooppera Metropolitanissa. Mälkki on vasta neljäs kapellimestarin paikalle nouseva nainen oopperan historiassa, lehdet muistuttivat.

Myös oopperan roolitus oli lehtien mielestä enimmäkseen onnistunut. Sopraano Susanna Phillips säkenöi Clémencen roolissa, bassobaritoni Eric Owens oli tuskaisen haavoittuva Jaufré Rudelin roolissaan ja mezzosopraano Tamara Mumford tuo täyteläisen äänen ja tyynen arvokkuuden pyhiinvaeltajan rooliinsa, New York Times kiitteli.

Teos sai maailmanensi-iltansa vuonna 2000 Salzburgin musiikkijuhlilla.

Suosittelemme sinulle