Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Dokumentaarisen valokuvan puolustajalle valtionpalkinto

Raw View -lehden päätoimittaja, valokuvaaja Hannamari Shakya palkittiin valokuvataiteen valtionpalkinnolla.

Hannamari Shakya
Hannamari Shakya Kuva: Yle
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Palkintoperustelujen mukaan Hannamari Shakya on edistänyt määrätietoisesti dokumentaarista valokuvaa sekä vaikuttanut sen kehitykseen.

Shakya perusti kymmenisen vuotta sitten alun perin Photo Raw -nimellä kulkeneen lehden, jota tehdään talkoovoimin kansainvälisten huippuvalokuvaajien kanssa.

Jury kiittää Shakyaa myös hänen kiistattomasta asemastaan asiantuntijana dokumentaarisen valokuvan kansainvälisillä foorumeilla.

Sarjakuva: Hanneriina Moisseinen palkittiin

Teoksestaan Isä tunnettu sarjakuvataitelija Hanneriina Moisseinen saa sarjakuvataiteen valtionpalkinnon. Sarjakuvakirja on julkaistu käännöksenä myös Ruotsissa ja se julkaistaan ensi vuonna lisäksi Ranskassa. Kirja kertoo taiteilijan isästä, joka katosi.

Moisseinen on juryn perustelujen mukaan kehittänyt uusia sarjakuvataiteen kerrontatapoja. Sen lisäksi hän kuvaa historiaa kiehtovan monikerroksisesti. Uusimmassa teoksessaan _Kannas _Moisseinen tarkastelee sodan arkea ja vaikutuksia poikkeuksellisen monipuolisista näkökulmista.

Mediataide: Palkinto Terike Haapojalle ja Laura Gustafssonille

Mediataiteen valtionpalkinnon saavat kuvataitelija Terike Haapoja ja kirjailija Laura Gustafsson Toisten historia -projektista. Se käynnistyi vuonna 2012. Projekti tutkii toisten lajien kokemus- ja kulttuurihistoriaa niiden omista näkökulmista.

Naudan Historian museo ja _Oikeusjuttu _olivat Toisten historian kaksi ensimmäistä osaa ja helsinkiläisellä Flow-festivaalilla toteutettu Embrace your Empathy johti Epäihmisyyden museoon. Se oli juryn mukaan vahva ja ajankohtainen yhteiskuntapoliittinen kannanotto.

Kuvataide: Pauliina Turakka Purhoselle palkinto

Omintakeista nykytaidetta kuvataiteen perinteisillä keinoilla rakentava Pauliina Turakka Purhonen saa kuvataiteen valtionpalkinnon.

Teoksista muodostuu juryn mukaan kertomuksia, jotka ovat samalla ajankohtaisia, ajattomia, henkilökohtaisia ja yleispäteviä.

Taiteilija on uskaltanut pureutua myös vaikeisiin aiheisiin.

Turakka Purhonen on ollut mukana myös feministisen teatteri- ja performanssiryhmän Blaue Fraun tuotannoissa.

Kukin palkinto on suuruudeltaan 13 500 euroa.

Suosittelemme