Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Runeberg-palkintoehdokkaat julki – mukana vain yksi Finlandia-ehdokas

Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2017.

Johan Ludvig Runeberg
Kuva: Svenska litteratursällskapet i Finland
Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden 2017 Runeberg-palkintoehdokkaiden enemmistö on romaaneja. Vain yksi runoteos pääsi kahdeksan ehdokkaan joukkoon, jotka julkistettiin Porvoossa Runebergin kotimuseossa. Esiraati valitsi ehdokkaat luettuaan noin kaksi ja puoli sataa kirjaa.

Raadin mukaan tämän vuoden kirjasato oli runsas ja korkeatasoinen. Kahdeksan ehdokkaan löytäminen oli helppoa, vaikka useampikin olisi mukaan mahtunut. Tänä vuonna monissa kirjoissa käsiteltiin perhettä ja vanhemmuutta. Raati, johon kuuluivat kirjallisuustoimittaja Pia Ingström, kriitikko Mervi Kantokorpi ja kirjailija Marja-Leena Tiainen, iloitsi myös sateenkaariperheiden näkymisestä kirjallisuudessa.

Ajankohtaisia aiheita kuten maahanmuuttoa ja rasismia käsiteltiin muutamissa vuoden aikana ilmestyneissä teoksissa. Monisyisiin ongelmiin tarttuminen ei ole kuitenkaan yleistä kotimaisessa kirjallisuudessa.

Esiraadin mukaan ehdokkaiksi päätyneissä kirjoissa keskeistä on kieli ja taitava kerronta.

Ehdokkaissa on runoilijoiden kirjoittamia romaaneja

Vuoden 2017 Runeberg-palkinnon saajaksi on ehdolla vain yksi runoteos, Pauliina Haasjoen Planeetta. Sen sijaan listalta löytyy kaksi runoilijana tunnetuksi tulleen kirjailijan romaania: Vesa Haapalan Karhunkivi ja Sinikka Vuolan Replika. Mukana on kaksi ruotsinkielistä romaania Henrika Ringbomin essee ja matkakirja Elden leende ja Finlandia-palkintoehdokkaana ollut Peter Sandströmin Laudatur.

Riitta Jalosen romaani  _Kirkkaus kertoo uusiseelantilaisen kirjailijan Janet Framen traumaattisen tarinan. Helmi Kekkosen tiivis romaani Vieraat on yksi niistä ehdokaskirjoista, joka kertoo perheestä ja vanhemmuudesta. Esikoiskirjailija Minna Rytisalon Lappiin sijoittuva  Lempi _kertoo rinnakkain kolmen ihmisen tarinaa sota-ajasta nykypäivään.

Runeberg-palkinnossa lajityyppi on vapaa

Runeberg-palkintoa on jaettu jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Se on Finlandia-palkintojen jälkeen arvostetuin kirjallisuuspalkinto, vaikka rahallinen arvo on vain 10 000 euroa. Monet muut palkinnot ovat rahallisesti suurempia. Toisin kuin Finlandia-palkinnossa Runeberg-palkinnosta saavat kisata kaikki kaunokirjallisuuden lajityypit.

Voittajan valitsee kolmehenkinen raati, johon kuuluvat kirjailija Tero Liukkonen, runoilija Tommi Parkko, kirjallisuudentutkija Maili Öst. Voittaja julkistetaan perinteisesti Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2017.

Viime vuonna Runeberg-palkinnon sai Tapio Koivukari romaanillaan Unissasaarnaaja.

Suosittelemme sinulle