Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten kansanedustaja vaatii tutkintaa 612-kulkueen toimista - video

Äärinationalistisen 612-kulkueen osanottajat ovat sotkeneet muistomerkkejä Hietaniemen hautausmaalla.

Äärioikeiston mielenosoituskulkue päättyi Hietaniemen hautausmaalle.
Antti Laakso

Kansanedustaja Ari Jalonen (ps.) on suivaantunut itsenäisyyspäivänä Helsingissä marssineen 612-kulkueen jäsenten toiminnasta Hietaniemen hautausmaalla.

Ilta-Sanomien uutisen (siirryt toiseen palveluun)mukaan kulkueen jäsenet sotkivat hautausmaata ja jättivät jälkeensä runsaasti soihtuja. Muun muassa rauhanturvaajien muistomerkin maljassa oli poltettu nuotiota. Myös sankariristille vieviä portaita oli roskattu.

Lehden haastattelema kappelityönjohtaja Kalervo Mattila sanoo, ettei ole koskaan nähnyt vastaavaa. Seurakunnan työntekijät ovat siivonneet hautausmaata keskiviikkona.

Mattila sanoo Ylelle, että jäljet on nyt pääosin siivottu. Rauhanturvaajien muistomerkkiä ei kuitenkaan saatu kokonaan puhdistettua, koska roskia on jäätynyt siihen kiinni.

Jalonen: "Häpeällistä"

Rauhanturvaajana Libanonissa ennen poliitikon uraansa toiminut perussuomalaisten kansanedustaja Ari Jalonen kommentoi tapausta ensin Facebookissa.

Tuhopolttoon ja hautarauhan rikkomiseen syyllistyneet on saatettava vastuuseen.

Kansanedustaja Ari Jalonen (ps.)

– Tuo pitäisi tutkia, tuhopolttoon ja hautarauhan rikkomiseen syyllistyneet on saatettava vastuuseen, Jalonen sanoo.

Porilaiskansanedustaja Jalonen täsmentää Ylelle pitävänsä häpeällisenä, että itsenäisyyspäivänä häiritään hautarauhaa ja häpäistään veteraaneja.

Marssi Helsingissä

Soihtukulkueeksi järjestynyt 612-joukko marssi itsenäisyyspäivänä Helsingissä Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle.

612-ryhmän jäsenten lisäksi paikalle oli kerääntynyt kansallissosialismia kannattavan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä. Marssin väkeä yhdisti maahanmuuttovastaisuus ja kovan linjan kansallismielisyys.

Kulkueessa oli poliisin mukaan yhteensä noin 2 000 osallistujaa. 612-yhdistys on pahoitellut, että osa kulkueen jäsenistä on aiheuttanut sotkua. Roskaajat ovat yhdistyksen tiedotteen mukaan toimineet etukäteen annettujen ohjeiden vastaisesti.

16:26 lisätty tieto 612-yhdistyksen pahoittelusta.

Suosittelemme sinulle