Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Lapsityövoiman käyttö rehottaa Bangladeshissa – jopa yli 60 tunnin työviikkoja

Tehdasrakennuksen romahdus havahdutti vaatebrändit yli kolme vuotta sitten lapsityövoimasta. Lontoossa toimivan asiantuntijaryhmän (ODI) tutkimuksen mukaan Bangladeshin pääkaupungissa 2 700 slummissa elävää lasta käy yhä töissä.

Äiti ja kaksi lasta tekevät työtä alkeellisella tiilitehtaalla. Lapset kantavat tiiliä ja äiti latoo niitä paikoilleen.
Lapsityövoimaa Bangladeshissa. Lapset ja heidän äitinsä työskentelivät tiilitehtaalla kesäkuussa 2016. Kuva: Abir Abdullah / EPA
Salla Vuolteenaho
Avaa Yle-sovelluksessa

Bangladeshin pääkaupungin slummeissa elävistä lapsista yli kolmasosa tekee yli 60 työtuntia viikossa vaateteollisuudelle, kertoi Lontoossa toimiva asiantuntijaryhmä keskiviikkona.

Overseas Development Institute (ODI) sanoo, että yli 30 prosenttia Dhakan slummeissa asuvista 10–14-vuotiaista lapsista ei käy koulua. Sen sijaan he tekevät kokopäiväistä työtä vaatetehtailla.

Keskimäärin Dhakan slummien lapset työskentelevät 64 tuntia viikossa. Tutkimuksentekijät haastattelivat lasten työssäkäynnistä 2 700 kotitaloutta Dhakan slummissa.

– Tutkimuksemme nostaa esiin huolen lapsityövoiman käytöstä Bangladeshin vaateteollisuudessa, joka valmistaa vaatteita kuluttajille Euroopassa, Yhdysvalloissa ja  muualla, ODI kertoo.

– On erittäin todennäköistä, että nämä lapset työskentelevät myös vientiin menevässä vaatetuotannossa, ODI:n raportissa sanotaan.

ODI:n tutkimuksen mukaan yli 20 prosenttia lastenvaatetekijöistä oli 12-vuotiaita tai nuorempia. Heistä kaksi kolmasosaa oli tyttöjä.

Useimmilla lapsilla ei ollut minkäänlaista virallista sopimusta ja he tienasivat alle minimipalkan sekä kärsivät terveysongelmista.

Tekstiiliyritysten pitää luoda tuotantoyrityksille kannustimia

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan yli viisi miljoonaa 5–17-vuotiasta lasta käy töissä Bangladeshissa.

Bangladeshin lain mukaan alaikäraja työnteolle on 14 ikävuotta. Kuitenkin jo 12-vuotiaana lapsi saa tehdä ”kevyttä työtä”, kunhan se ei häiritse lapsen koulunkäyntiä. Kevyttä työtä lapsi saa tehdä jopa 42 tuntia viikossa.

YK vuorostaan arvioi, että yli 90 prosenttia lapsityöntekijöistä työskentelee epävirallisesti esimerkiksi pienissä työpajoissa, kodeissa tai kaduilla. Tällöin työlakien toteutumista on heidän kohdallaan lähes mahdotonta valvoa.

Bangladeshin vaateteollisuus on joutunut parantamaan vaateteollisuuden tehdasoloja yli kolme vuotta sitten tapahtuneen tuhoisan tehdasonnettomuuden ja sen nostattaman kansainvälisen vastalauseryöpyn jälkeen. Rana Plaza -tehdasrakennuksen romahduksessa sai surmansa yli 1 100 ihmistä.

Katastrofin jälkeen kansainväliset vaatemerkit ja vaateteollisuuden oloja seuraavat järjestöt ovat käynnistäneet hankkeita työntekijöiden olojen parantamiseksi.

ODI:n mukaan vaateyritysten tulisi vaatia enemmän tietoa vaatteiden alihankkijoilta.

– Vaikka viime kädessä Bangladeshin hallitus on vastuussa sääntelystä, vaatemerkkien pitää luoda käyttämilleen yrityksille kannustimia, jotta nämä noudattaisivat lapsityövoimaa koskevia lakeja.

Juttua korjattu klo 12.29: Tutkimuksentekijät haastattelivat 2 700 kotitaloutta lasten työssäkäynnistä. Kyseessä ei ollut Dhakan lapsityöntekijöiden kokonaismäärä.

Lähde: Reuters, AP

Suosittelemme sinulle