Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Omistajakunnat lakkauttamassa kehittämisyhtiö Jykes:in – kymmeniä työpaikkoja uhan alla

Jyväskylän kaupunki, sekä Muuramen, Uuraisten ja Laukaan kunnat käsittelevät ensi viikolla kehittämisyhtiö Jykesin lakkauttamista. Taustalla on pitkään kytenyt tyytymättömyys Jykesin toimintaa.

Jykesin logo lasiovessa.
Kuva: Yle
Antti Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kehittämisyhtiö Jykesin omistajakunnat suunnittelevat lakkauttavansa koko yhtiön. Asiaa käsitellään Jyväskylän, Muuramen, Laukaan ja Uuraisten luottamusmieshallinnossa ensi viikolla.

Esimerkiksi Jyväskylän kaupunginhallituksen esityslistalla asiasta sanotaan näin:

Kuntien tarve ohjata suoraan elinkeinotoiminnan resursseja edellyttää, että elinkeinopalveluiden ostaminen lopetetaan ja omistajakunnat eivät käytä enää elinkeinosopimuksen optiota vuodelle 2018. Jykes Oy:n toiminnan alasajoa valmistellaan yhdessä omistajakuntien kanssa ja uudelleenjärjestelyjen suunnittelu ja toimenpiteet käynnistetään heti.

– Tämä tarkoittaa sitä, että vuoden 2017 aikana Jykesin toiminnot ajetaan alas, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Jykesin yli 30 työpaikan kohtalosta ei ole vielä selvyyttä.

– Kaupunki ja kunnat järjestävät elinkeinotoiminnot jatkossa omana toimintana. Voi olla, että siinä hyödytetään joitakin Jykesin henkilöitä, mutta valtaosaa ei, sanoo Koivisto.

Jykesin toimintaa on arvosteltu julkisesti ainakin puolitoista vuotta. Silloin yrittäjäkyselyt kertoivat, että Jykesiä pidettiin liian kalliina ja tehottomana.

– Tätä on mietitty perusteellisesti. Erillisen osakeyhtiön pitäminen yritysneuvontaa varten on hieman turhaa organisoitumista. Meidän tarkoituksemme on panostaa elinkeinopolitiikkaan jatkossa vähintään saman verran kuin aikaisemminkin, Koivisto sanoo.

Kunnat ovat tänä vuonna maksaneet Jykesin palveluista noin 3,8 miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle