Hyppää sisältöön

EU pääsi sopuun Ukrainalle ja Georgialle myönnettävästä viisumivapaudesta

Pitkään tahkottu viisumivapaus on vihdoinkin edennyt. EU-parlamentti ja jäsenvaltiot ovat sopineet viisumivapauden tiellä olleen kiistan siitä, miten viisumivapaus voidaan tarvittaessa nopeasti purkaa.

Viisumitta jäänyt ukrainalaispoika
Viisumivapauden pitkittyminen on herättänyt kritiikkiä Ukrainassa. Volodymyr Bobenchyk esitteli kesäkuussa Ranskan Kiovan lähetystön edessä lippuaan jalkapallon EM-kisoihin, jonne hän ei perheineen saanut viisumia. Kuva: Roman Pilipe y/ EPA
Minna Pärssinen

45 miljoonaa ukrainalaista ja viisi miljoonaa georgialaista pääsee tulevaisuudessa viisumitta unionin alueelle.

Viisumivapautta on tarjottu porkkanana entisille neuvostotasavalloille vastineena EU:n edellyttämille uudistuksille ja talouden säästökuurille.

Viime vuoden turvapaikanhakijoiden virta on kuitenkin nostanut monessa maassa oikeistopopulistien suosiota, ja saanut valtionpäämiehet empimään: millaisia ongelmia viisumivapaudesta voi syntyä?

Seurauksena oli EU:n sisäinen kiista siitä, miten viisumivapaus voidaan purkaa tarvittaessa. Nyt purkamismenettelystä on sovittu ja viisumivapaus voidaan myöntää.

Jos viisumivapauden saaneista maista tulee paljon matkailijoita, jotka jäävät luvatta EU:n alueella tai hakee sieltä perusteetta turvapaikkaa tai jos tulijat aiheuttavat turvallisuusongelmia, EU-komissio tai jäsenmaiden enemmistö voi jäädyttää viisumivapauden yhdeksäksi kuukaudeksi. Päätös ei vaadi EU-parlamentin hyväksyntää.

Jäsenvaltioiden ja EU-parlamentin on vielä virallisesti hyväksyttävä sopimus.

– Tämä sopimus on tasapainoinen ja äärimmäisen tärkeä unionin viisumivapauspolitiikan tehokkuuden ja uskottavuuden kannalta, sanoi Slovakian sisäministeri Robert Kalinak. Slovakia on parhaillaan EU:n puheenjohtajamaa.

– Se, että olemme päässeet sopimukseen edistänee muiden maiden kanssa käytäviä viisumivapausneuvotteluja, arvioi Kalinak.

Turkille luvattiin maaliskuussa solmitussa pakolaisten palautussopimuksessa, että maalle myönnetään viisumivapaus. Mutta Turkin ei katsota toteuttaneen siltä edellytettyjä muutoksia, ja neuvottelut ovat jäissä.

Lähteet: AFP, Reuters

Suosittelemme sinulle