1. Mieti mistä ja mitä ostat
Opi tunnistamaan yritysten esittelyteksteistä, mitkä ovat lupauksia ja mitkä tekoja. Tämä ei välttämättä ole helppo tehtävä, mutta esimerkiksi puuvillan alkuperästä kertoviin vastuullisuusjärjestelmiin ja sertifikaatteihin kannattaa tutustua tarkemmin.
Niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Sertifikaatteja on kymmeniä ja kriteerit niiden saamiseksi ovat hyvin vaihtelevia. Asiantuntijat luottavat esimerkiksi Reilun kaupan sertifikaattiin.
On kuitenkin parempi, että ostamallasi tuotteella on edes jokin vastuullisuussertifointi kuin ei mitään.
Pääset perehtymään yritysten vastuullisuuteen muun muassa tästä jutusta.
2. Vaadi tietoa, aseta painetta
Ole yhteydessä yritykseen, jonka valmistamia vaatteita ostat.
Palautteen antaminen sosiaalisen median kautta esimerkiksi Facebookissa tai Twitterissä voi auttaa muun muassa siksi, että julkinen tiedustelu tuo mielenkiintosi esiin suuremmalle ryhmälle ihmisiä.
Voit myös kysellä kaupan myyjiltä, mistä puuvilla on peräisin ja kertoa, että olet kiinnostunut tuotteen alkuperästä. Alkuperämaalappu kertoo usein vain sen, missä vaate on ommeltu kasaan.
3. Vaikuta kansalaisena
Suomalaiset voivat vaikuttaa paitsi kuluttajina, myös kansalaisina. Aseta painetta lainsäädännölle. Tämänhetkinen lainsäädäntö ei pakota yrityksiä tuotantoketjujen ihmisoikeuksien valvomiseen. Monet järjestöt ovat vaatineet, että yrityksille asetettaisiin sitovia velvoitteita lainsäädännöllä.
4. Osta vähemmän
Jos haluat vähentää riskiä ostaa epäeettistä puuvillaa ja samalla vähentää puuvillatuotannon ympäristörasitusta, osta vähemmän ja ainoastaan tarpeeseen. Vastuullinen kuluttaminen vaatii asioiden selvittämistä ja siksi aikaa. Jos ostaa vähemmän, ehtii pohtia valintojaan.
Hae siis aktiivisesti tietoa ja äänestä sen jälkeen lompakollasi.
Jos vastuullisuuden selvittäminen tuntuu työläältä, niin kohta voi olla helpompaa. Esimerkiksi DNA-teknologian kehittyminen voi auttaa jo lähivuosina kuluttajaa ja myös muotiketjuja vastuullisuudessa. Muun muassa yhdysvaltalainen DNA-teknologiaan erikoistunut yritys on lupaillut tuovansa parin vuoden sisällä kaupalliseen käyttöön tekniikan, jolla valmiissa tuotteessa käytetyn puuvillan alkuperä voitaisiin jäljittää tietyille puuvillapelloille.
Juttua varten on haastateltu Finnwatchin toiminnanjohtajaa Sonja Vartialaa, kampanjakoordinaattori Anna Härriä Eetti Ry:stä ja Hyvän mielen vaatekaappi -opaskirjan kirjoittajaa Rinna Saramäkeä.
Suomalaiset ja monet muut pohjoismaiset muotiketjut sanovat Ylen kyselyssä, etteivät ne pysty varmistamaan kaiken puuvillansa alkuperää. Lue juttu tästä.