Hyppää sisältöön

Esitys: Katsastusväli harvenee – Vain yli kymmenvuotiaat autot katsastukseen vuoden välein

Suomen katsastuslainsäädäntö on EU:n direktiivia tiukempi. Sen keventäminen on osa hallituksen norminpurkua.

Kia katsastuksessa
Uudempien autojen katsastusväliä halutaan pidentää. Kuva: Sauli Antikainen / Yle
Heidi Sullström

Katsastuksessa käydään tulevaisuudessa harvemmin, jos eduskunta hyväksyy liikenne- ja viestintäministeriön valmisteleman lakiuudistuksen (siirryt toiseen palveluun).

Suomen katsastuslainsäädäntö on EU:n direktiivia tiukempi. Sitä halutaan nyt keventää osana hallituksen norminpurun kärkihanketta.

Liikenne- ja viestintäministeriön esityksessä henkilö- ja pakettiautot katsastettaisiin ensimmäisen kerran neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta ja sen jälkeen kahden vuoden välein, kunnes auto on ollut käytössä kymmenen vuotta. Yli kymmenvuotiaat autot katsastettaisiin vuoden välein kuten nykyisinkin.

Lisäksi katsastuksen ajankohdan voisi valita. Se ei olisi enää sidottu käyttöönottopäivään tai rekisteritunnuksen viimeiseen numeroon.

Moottoripyöriä ei tarvitsisi katsastaa

Luvanvaraisessa liikenteessä käytettävät traktorit tulisi katsastaa ensimmäisen kerran neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta ja sen jälkeen kahden vuoden välein.

Uusi lainsäädäntö vaatisi myös sellaiset traktorit katsastettaviksi, joita käytetään muutenkin kuin maa-, puutarha- tai metsätaloudessa, maanviljelyssä tai kalataloudessa.

Moottoripyöriä ei edelleenkään tarvitsisi katsastaa.

Lainsäädännön toisessa vaiheessa liikenne- ja viestintäministeriö aikoo tarkastella muun muassa museoautojen, jarrullisten perävaunujen ja mopoautojen katsastusvelvoitteita.

Luonnokset uudeksi lainsäädännöksi on lähetetty lausuntokierrokselle. Eduskunnan käsittelyyn esitykset saataneen ensi vuonna.

Suosittelemme sinulle