Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ompelijamestari ei piittaa muotialan tuulimyllyistä – "Eettinen ja ekologinen pukeutuminen on periaatepäätös"

Ompelijamestari Paula Malleus kaipaa aikoja, jolloin muoti oli taiteenlaji muiden joukossa. Malleuksen luomukset pääsivät tänäkin vuonna Linnan juhlien valokeilaan.

Uutisvideot: "Eivät ihmiset oikeasti halua ostaa halpatuotettuja vaatteita"
Marjut Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

“Mut eikö se ole vähän vaikeeta työskennellä tuolla alalla, kun ihmiset vain haluavat ostaa sitä halpaa ja nopeasti tuotettua kamaa?” kysyi taksikuski matkan päätteeksi ompelijamestari Paula Malleukselta.

– Siihen sanoin, että eivät ne itse asiassa halua. Ihmiset alkavat yleensä miettiä omia kulutustapojaan, kun keskustelemme aiheesta hieman syvällisemmin. He tajuavat, että voivat toimia toisella tavalla.

Paula Malleus on perustanut Remake EkoDesignin, joka on kiertotalouden pioneeriyritys. Yritys painottaa tuotannossaan muun muassa vaatteiden kierrätystä, ekologisuutta ja eettisyyttä.

10 vuotta kierrätysmuodin kanssa töitä tehneen Malleuksen mielestä eettinen ja ekologinen pukeutuminen on periaatepäätös.

– Meillä ei enää tässä yhteiskunnassa ole tilannetta, että joutuisimme juoksemaan ulkona ilman housuja. Kyllä meillä siellä kaapissa aina vaatteita on. Ei meidän tarvitse väkipakolla juuri nyt ostaa jotakin uutta.

Malleus peräänkuuluttaa suunnitelmallisuutta muodin kuluttamisessa.

– Ostetaan harvoin, valitusti, hieman arvokkaampaa, hyvillä kriteereillä ja ostetaan se palvelu sen vaatteen lisäksi.

Kierrätysmuoti näkyvästi esillä Linnan juhlissa

Paula Malleuksen suunnittelema puku nähtiin Linnan juhlissa Eevi Myllylahden päällä. Kuva: Yle

"Käsittämätöntä", sanoi Linnan juhlien pukuasiantuntija Jaakko Selin, kun yksi Malleuksen suunnittelemista puvuista kulki Eevi Myllylahden päällä kättelyjonossa. Puku oli valmistettu Hesburgerin vanhoista mainospaidoista ja messumatosta.

Malleus on mielissään puvun saamasta vastaanotosta.

– Tällainen näkyvyys pitää meidän teeman hyvin esillä. Se on iso asia, vaikkakin huvittavaa kun se vaan on se yksi päivä. Se tuo sellaista yleistä pöhinää ja näkyvyyttä.

Messumattopuvun lisäksi Linnan juhlissa nähtiin kolme muuta yrityksen pukua. Yksi niistä kuuluu tuoreeseen sarjatuotettavaan mallistoon, joka on tiettävästi ensimmäinen kokonaan energiajakeesta valmistettu. Malliston vaatteet on valmistettu lahjoitetuista vanhoista farkuista.

"Puikkelehdin tuulimyllyjen lomitse"

Malleuksen mielestä moni pitää muotia pinnallisena alana, joka keskittyy lähinnä ulkoisiin asioihin ja uusien tiuhaan tahtiin vaihtuvien trendien luomiseen.

– Siitä on tullut kovaa bisnestä, kun aikaisemmin se on ollut taiteen muoto. Haluaisin, että palaisimme takaisin tuohon aikaan, jolloin muotia tehtiin tuolla ajattelutavalla.

Moni ajattelee Malleuksen taistelevan tuulimyllyjä vastaan.

– En piittaa niistä tuulimyllyistä, vaan puikkelehdin niiden lomitse, hän naurahtaa.

Suosittelemme