Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Maretarium pulassa – akvaariotalo tarvitsee jatkaakseen satojen tuhansien vuosittaisen tuen

Kotkan akvaariotalon oma pääoma on syöty loppuun. Kaupungin on päätettävä, haluaako se Maretariumin jatkavan kaupungissa.

Joulukuun ensimmäisenä yönä 2016 halukkaiden oli mahdollista yöpyä akvaariotalo Maretariumissa.
Kuva: Antti Ojala / Yle
Niklas Joki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkan akvaariotalo Maretarium on tehnyt tappiota jo muutaman vuoden. Syynä on matkailijoiden vähentyminen. Maretariumissa vierailee kaloja katselemassa vuosittain 30 000–35 000 ihmistä. Yhtiön toimitusjohtaja Sari Saukkonen kertoo, että kävijöitä tarvittaisiin 10 000 lisää, jotta kulut voitaisiin kattaa.

Voitollisiakin vuosia yhtiöllä on ollut, varsinkin sen alkuaikoina. Akvaariotalo perustettiin vuonna 2002. Maretarium pystyi kattamaan toimintansa kulut sisäänpääsymaksuilla viimeksi vuonna 2010.

Kotkan kaupunki on tukenut akvaariotaloa viime vuosina 172 000 eurolla. Ylimääräiset kulut on katettu yhtiön omalla pääomalla, jota on riittänyt muun muassa vanhoista EU-tuista. Nyt Maretariumin oma pääoma on kuitenkin loppumassa.

Tähän asti tukea vain vuokraan

Kaupunki lisäsi Maretariumin tukea ensi vuodelle 300 000 euroon. Kaupunginvaltuusto linjasi ensi vuoden talousarviosta päättäessään, että Maretarium Oy:n taloudellisesta tilanteesta tehdään selvitys.

– Maretarium ei näytä tulevan toimeen. Täytyy selvittää, mitä sen kanssa tehdään, sanoo valtuuston puheenjohtaja Jari Elomaa (kok.).

Saukkonen sanoo, että Maretarium tarvitsee jatkossa 300 000 euron tuen joka vuosi tai se ei tulekaan toimeen. Ilman tukea akvaariotalo ei voi jatkaa toimintaansa. Saukkonen kuitenkin muistuttaa, että Maretarium on maksanut vuokrissa ja kiinteistöveroissa vuosien mittaan lähes puoli miljoonaa euroa enemmän kaupungille kuin mitä se on saanut tukina.

– Toimintaan emme ole koskaan saaneet tukea, pelkästään vuokraan, Saukkonen sanoo.

Maretarium kaipaa kaupungin ponnisteluja akvaariotalon eteen varsinkin markkinoinnissa.

Kulttuurialan avustukset tarkasteluun

Saukkosen mielestä Maretarium on joutunut Kotkassa eriarvoiseen asemaan kaupungin muihin kulttuuritoimijoihin nähden. Ensi vuodelle myönnetty 300 000 euron tuki on suurin, mitä Maretarium on tähän asti saanut. Summa on kuitenkin pieni verrattuna esimerkiksi Merikeskus Vellamon, kaupunginteatterin tai Kymi Sinfoniettan saamiin tukiin.

Saukkonen on nostanut esille kaupungin tilinpäätöstiedoista, että maksaneita asiakkaita edellä mainituilla kolmella kulttuuritoimijalla ja Maretariumilla oli viime vuonna kutakuinkin yhtä paljon. Silti Vellamo sai kaupungilta tukea noin 2,5 miljoonaa euroa, teatteri 2,4 miljoonaa ja Kymi Sinfonietta noin 900 000 euroa.

Jari Elomaa on tietoinen luvuista. Hän ennakoi, että kulttuuripuolen avustukset nousevat Kotkassa kokonaisuudessaan keskusteluihin ensi vuonna.

– Kaikki on katsottava läpi ja pohdittava, mitä avustukset tulevat olemaan, Elomaa toteaa.

Suosittelemme sinulle