Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Lapissa jopa satatuhatta vuodepaikkaa matkailijoille – yöpymismäärät kovassa kasvussa

House of Lapland ja Lapin liitto ovat laskeneet yhteen kaikki Lapin majoitustilat.

Gulo Gulo apartment wolverine
Ranualla rakennettiin mökkimajoitusta eläinpuiston kupeeseen neljä vuotta sitten. Kuva: Ranuan Seudun Matkailu Oy
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappi pystyy vastaanottamaan kasvavan matkailijamäärän, vakuuttaa Lapin kuntien yhteinen matkailumarkkinoija House of Lapland.

Lapissa on House of Laplandin ja Lapin liiton laskujen mukaan noin satatuhatta vuodepaikkaa, joista kolmasosa on hotelleissa ja loput yksityistä mökkimajoitusta ja Airbnb-majoitusta. Lähivuosina Lappiin on tulossa vielä 20 000 vuodepaikkaa lisää.

Matkailumäärät ovat kasvaneet Lapissa muuta maata nopeammin. Tammi-syyskuussa yöpymisten määrä kasvoi vuodentakaisesta 8,8 prosenttia. Koko maassa kasvua oli Tilastokeskuksen mukaan 1,9 prosenttia. Lapissa rekisteröitiin viime vuonna 2,36 miljoonaa yöpymistä.

Lisää lentoja ja markkinointia

House of Laplandin toimitusjohtaja Sanna Tarssanen sanoo, että Lapin matkailua ovat kasvattamassa digitaalinen markkinointi, uudet lentovuorot ja matkailusesongin piteneminen.

Tarssanen uskoo, että Lapin asema Suomen matkailun veturina voi vahvistua entisestään, jos Lapin lentoyhteyksistä huolehditaan ja panostetaan lisää digitaalisuuteen. Matkailun verkkokauppa kasvaa Suomessa hitaammin kuin muualla Euroopassa.

– Meidän täytyy pystyä hyödyntämään digitaalista markkinointia ja uusia työkaluja, jotta voimme kertoa entistä kohdennetummin Lapin matkailutarjonnasta erityisesti itsenäisille matkustajille. Esimerkiksi kiinalaiset ovat olleet erittäin kiinnostuneita Lapin kesästä, Tarssanen sanoo.

Rovaniemeläisen Santaparkin yrittäjän Ilkka Länkisen mukaan matkailusesonkia voitaisiin kasvattaa.

– Revontulisesonki voisi alkaa jo syyskuussa. Erityisesti aasialaisille revontulet ovat kova juttu. Uusilla asiakasvirroilla palvelumme voitaisiin pitää auki myös muille matkustajille ja näin lentoja olisi mahdollista saada enemmän, Länkinen arvioi.

Suosittelemme