Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Jääkiekko-oikeuksien hinta nousi Ruotsissa pilviin – Sama konsulttiyhtiö hoitamaan myös Suomen markkinoita

Ruotsin pääsarja suositteli Commercial Sports Media -yhtiötä SM-liigalle. Liigan tv-oikeudet ovat katkolla keväällä 2018.

Tappara juhlii mestaruutta.
Tappara juhli liigamestaruutta viime keväänä. Kuva: Tomi Hänninen
Ossi Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liigan mediaoikeudet ovat tulossa jälleen myyntiin Suomessa. Yle Urheilun tietojen mukaan Jääkiekon SM-liiga Oy käyttää myyntiprosessissa apunaan ruotsalaista Commercial Sports Media -yhtiötä, joka oli mukana myymässä myös Ruotsin pääsarjan, SHL:n oikeuksia.

- Me olemme neuvonantajan roolissa myyntineuvotteluissa. Ruotsissa prosessi meni niin, että istuimme yhdessä liigan ja ostajaehdokkaiden kanssa neuvottelupöydässä, Commercial Sports Median osakas Anders Wistrand kommentoi Yle Urheilulle.

- Tiedän, että SHL suositteli meitä yhteistyömme perusteella, Wistrand paljastaa.

- Kyseessä on meille merkittävä yhteistyö. Haemme monivuotista kumppanuutta, SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoi Yle Urheilulle.

Ruotsissa Bonnier-omisteinen C More -kanava jatkoi hiljattain sopimustaan SHL:n näyttämisestä kevääseen 2024 asti.

Bonnier-konserniin kuuluva MTV näytti SM-liigaa Suomessa vuosina 1993-2005. MTV:n urheiluoikeuksien johtajan Jukka Raatikaisen mukaan Ruotsin sopimus ei välttämättä tarkoita, että Bonnier olisi merkittävästi panostamassa suomalaiseen pääsarjakiekkoon.

- Vaikea sanoa. Me olemme hyvinkin itsenäisiä oikeussopimuksissa markkinakohtaisesti. Ruotsissa formulat eivät kiinnosta ketään. Suomessa taas jalkapallon kotimainen sarja ei kiinnosta ketään, Raatikainen kommentoi.

MTV:llä on oikeudet jääkiekon miesten MM-kisoihin vielä ensi vuoden osalta. Kanava aikoo olla mukana, kun SM-liigan oikeuksista aletaan neuvotella.

- MTV on aina kiinnostunut kaikista merkittävistä oikeuksista Suomessa. SM-liiga kuuluu niihin ehdottomasti, Raatikainen linjaa.

Ruotsissa raju hinnannousu

Yle Urheilun tietojen mukaan SHL:n mediaoikeuksien hinta tuplaantui Ruotsissa. Commercial Sports Median Wistrand ei osaa sanoa, mihin hinta Suomen markkinoilla kehittyy.

- On vielä liian aikaista sanoa, koska tämä on uusi yhteistyö. Keräämme ensin tietoa ja keskustelemme SM-liigan kanssa. Veikkaan, että keskustelut aloitetaan pian.

Suomen isoissa mediataloissa ei uskota, että hintakehitys on yhtä jyrkkää kuin Ruotsissa.

- Tilanne SM-liigan osalta on kiinnostava. Ruotsissa hinta nousi pilviin, mutta en usko samaan Suomessa, kommentoi Ylen urheiluoikeuksien päällikkö Robert Portman.

Viasat Suomen toimitusjohtaja Mathias Norrback on samoilla linjoilla Portmanin kanssa.

- En pidä Ruotsin hintojen kaltaista nousua Suomessa kovinkaan realistisena. Suomi on huomattavasti haasteellisempi markkina-alue. Maksu-tv:n vähittäishinnat ja penetraatio ovat täällä huomattavasti pienemmät kuin Ruotsissa.

Nelonen Median sopimus katkolla keväällä 2018

SM-liigaa syksystä 2013 lähtien näyttäneen Nelonen Median sopimus päättyy kevääseen 2018. Nelonen Media kuuluu Sanoma-konserniin, jonka liiketoimintajohtajan Kari Laakson mukaan konserni on kiinnostunut SM-liigan mediaoikeuksista jatkossakin.

- Aiomme olla mukana neuvotteluissa. Jääkiekko on kiistatta Suomen ykköslaji ja tärkein tv-tuote, Laakso kommentoi Yle Urheilulle.

Viasat on kahminut merkittäviä urheiluoikeuksia Suomessa viime vuosina. Jääkiekon osalta se näyttää tällä hetkellä NHL:ää ja KHL:ää. Viasat esitti myös syksyllä pelatun World Cupin. Toimitusjohtaja Norrbackin mukaan kanava on lähtökohtaisesti kiinnostunut laajentamaan tarjontaansa myös kotimaisiin sarjoihin.

- Meidän toiminnassamme on kaksi vahvaa jalkaa, joihin urheilutarjontamme perustuu. Ne ovat jalkapallo ja jääkiekko. Intresseissämme on pitää molemmat vahvoina ja mahdollisesti vahvistaa niitä, Norrback sanoo.

Maajoukkuejääkiekon vuosittaiset tapahtumat näkyvät Ylen kanavilla miesten MM-kisoja lukuun ottamatta.

- Olemme tällä hetkellä tyytyväisiä sopimukseemme Jääkiekkoliiton kanssa, Portman toteaa.

Myös Discoveryn urheilupäällikkö Antti Haajanen vahvistaa, että yhtiö on mukana neuvottelemassa SM-liigan oikeuksista.

- Odotamme mielenkiinnolla, minkälaista tarjouspyyntöä SM-liiga lähtee edistämään. Hintojen osalta urheiluoikeuksien kovin nousuvaihe kuitenkin lienee joiltakin osin taittunut, Haajanen arvioi.

Nelosen ja MTV:n lisäksi SM-liigaa ovat televisioineet vuosien saatossa Yle (1975-1994), Kolmoskanava (1989-1992), Canal+ (2005-2009) ja URHOtv (2009-2013).

Suosittelemme