Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yli 1000 venäläisurheilijaa hyötynyt dopingtestien manipuloinnista - Wadan raportti julki

12 venäläisen Sotshin olympiakisojen mitalistin virtsanäytteitä sisältäviä pulloja on väärennetty.

Venäjän ja kansainvälisen olympiakomitean lippu.
Kuva: EPA.
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Yli tuhat venäläistä urheilijaa on ollut mukana tai hyötynyt dopingtestien manipulaatiosta, ilmenee perjantaina julkistetusta McLarenin raportin toisesta osasta. Vyyhdissä on mukana yli 30 lajia, mukaan lukien jalkapallo. Urheilijat edustavat kesä-, talvi- ja paralympialajeja.

12 venäläisen Sotshin olympiakisojen mitalistin virtsanäytteitä sisältäviä pulloja on väärennetty. Neljällä Sotshin kultamitalistilla oli "fysiologisesti mahdottomia" suola-arvoja.

Sotshin lisäksi epäselvyydet koskevat vuoden 2012 Lontoon kesäolympialaisa ja 2013 yleisurheilun MM-kisoja. Raportin mukaan järjestelmä oli käytössä ainakin vuodesta 2011 lähtien.

Raportin mukaan Sotshissa käytetystä virtsanäytteiden vaihtamisesta tuli säännöllinen käytäntö huippu-urheilijoiden kanssa Moskovan laboratoriossa. Laboratoriossa oli puhtaan virtsan pankki. Puhtaisiin näytteisiin lisättiin suolaa ja kahvia testaajien hämäämiseksi.

Kanadalainen lakimies Richard McLaren tutki Venäjän dopingsotkua Maailman antidopingtoimiston Wadan pyynnöstä. Jo heinäkuussa julkistettu raportin ensimmäinen osa paljasti valtiojohtoisen ja järjestelmällisen dopingin Venäjällä.

- Se oli ennennäkemätön peittelyoperaatio. Raportin toinen osa esittää todisteita, jotka lisäävät mukana olevien urheilijoiden määrää ja salaliiton ja peittelyn laajuutta, McLaren sanoi tiedotustilaisuudessa, jossa hän esitteli raporttiaan.

Lähde: Reuters

Suosittelemme