Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Sipilä sijoituksistaan: En pysty olemaan avoimempi

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hän on avannut kaikki sijoituksensa niin hyvin kuin voi.

Kuva: Yle
Katariina Lahtonen,
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, ettei hän pysty olemaan avoimempi sijoitustensa suhteen.

– En osaa enää avoimemmin kertoa, kuin mitä olen kertonut, Sipilä totesi TV1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Sipilä katsoo, että julkisuudessa on syntynyt epäselvyyttä vakuutussäästämisestä. Hän vertaa vakuutussäästämistä teinivuosinaan Puolangan osuuspankkiin tekemiinsä määräaikaistalletuksiin.

– Se on rahatalletus, jolle maksetaan pientä korkoa.

Tarvittavat tiedot Nordean sivuilta

Vakuutussäästämisen lisäksi Sipilällä on sijoituksia Nordea Capital Privat -tuottokorissa. Tuottokori on sijoitustuote, jonka ideana on, että saadusta tuotosta maksetaan myyntivoittovero vasta, kun tuotot otetaan korista ulos. Korin sisälle kertyvä tuotto sijoitetaan korin sisällä verottomana edelleen.

Sipilän mukaan kaikki tarvittavat tiedot tuottokorista löytyvät Nordean verkkosivuilta. Eilen illalla Sipilä julkaisi blogitekstin, jossa hän avasi sijoituksiaan ja niiden taustoja. Sipilä korosti haastattelussa, että kuka tahansa voi katsoa tuottokorin kuukausiraportteja.

– Avoimempi en oikeastaan enää voi olla.

Tässä linkki Nordean tuottokorin marraskuun kuukausikatsaukseen.

Sipilä katsoo, että kyseessä on normaali ammattilaisten hallinnoima osakerahasto, josta kuka tahansa voi ostaa osuuden. Nordea Capital Privaten minimisijoitus on 250 000 euroa.

Sipilä ei seuraa sijoituksiaan

Tuottokorin yhteydessä Sipilä otti esille niin sanotun vakuutuskuoren.

– Tässä tehdään sellainen myytti vakuutuskuoresta. En minä edes tiedä, mitä se tarkoittaa, pääministeri kertoo.

Sipilä myös korosti haastattelussa, ettei hän seuraa mitenkään sijoitustuotteidensa kehitystä. Sipilä myös vakuutti, ettei hän ole pääministerikautensa aikana vaikuttanut sijoitustuotteidensa sisältöön mitenkään.

Kuten omien sijoitustensa kohdalla, Sipilä ei myöskään näe, että hänen lähisukulaistensa omistukset aiheuttaisivat esteellisyyttä. Sipilän lasten omistama sijoitusyhtiö Fortel Invest Fortel Invest omistaa 5 prosenttia Katera Steel Oy:stä, jonka saama tilaus Terrafamen kaivokselta nousi julkisuuteen viime kuussa.

– Lapset ovat olleet tässä yhtiössä 20 vuotta omistajina. He jatkoivat sitä omaa omistustaan. Eivät he tulleet siinä vaiheessa omistajiksi, vaan minä luovuin omasta omistuksestani ja myös vaimo omastaan, Sipilä perustelee.

Verouudistus mahdollinen

Sijoitusinstrumenttien sisälle kertyvästä tuotosta maksetaan veroa vasta, kun tuotot otetaan instrumenteista ulos. Esimerkiksi valtiovarainministerön vero-osastolla tällaista viivästynyttä verokohtelua on pidetty ongelmallisena.

Sipilän mielestä samanlaisia ominaisuuksia on asunnon ja metsän omistuksessa, samoin rahastoissa. Jos muutosta näiden verotukseen halutaan, on mietittävä kokonaisuutta.

– Jos ministeriön vero-osastolla ollaan sitä mieltä, että muutosta tarvitaan, minulla ei ole mitään sitä vastaan.  Verotus selvitetään puoliväliriiheen mennessä, ja jos tulee tällainen ehdotus, en takuulla vastusta, lupasi Sipilä.

Talousnobelisti Bengt Holmström on arvioinut, että elvytys olisi viisasta myös Suomessa, jos moni muukin maa sanoisi niin. Sipilä kuitenkin muistutti, että  Suomi jo elvyttää. Suomessa on 1,6 miljardin euron kärkihankkeet menossa.  Ne näkyvät esimerkiksi tietöinä.

Lisämahdollisuuksia elvytykseen voisi pääministerin mielestä tuoda liikenneverkkoyhtiö. Se sisältää hänen mielestään ihan uudenlaisia tapoja rakentaa vaikkapa siltoja ja rautateitä.

Tämä on pääministerin mielestä rohkea idea, jota kannattaa huolella tutkia. Siitä saattaa tulla vielä parin miljardin investointivara vielä tälle hallituskaudelle.

Suosittelemme