Hyppää sisältöön

Isisin taistelijat vallanneet jälleen osia Palmyrasta

Isisin taistelijoiden kerrotaan vallanneen jälleen useita kohteita historiallisessa kaupungissa, josta Syyrian hallituksen joukot ajoivat sen pois keväällä.

Taistelun jälkiä Palmyraan vievän tien laitamilla.
Palmyraan johtavan aavikkotien varrella näkyy taistelujen jälkiä. Kuva: Tom Kankkonen / Yle
Mikko Kuusisalo

Äärijärjestö Isisin taistelijoiden kerrotaan vallanneen jälleen useita kohteita historiallisesta Palmyran kaupungista.

Isisin hyökkäyksen Keski-Syyriassa sijaitsevaan kaupunkiin kerrotaan kestäneen kolmen päivän ajan. Uutistoimisto Tassin mukaan Isis on kerännyt kaupungin ympärille vahvoja joukkoja, jotka pyrkivät valtaamaan lähistöllä sijaitsevia öljykenttiä.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Isisin taistelijat saapuivat kaupungin alueelle lauantaina ja nyt järjestön taistelijat pitävät järjestön mukaan hallussaan kaupungin luoteisosia.

Järjestön mukaan Syyrian hallituksen joukot ja Isis taistelevat kaupungin keskustassa. Hallituksen joukot eivät ole vahvistaneet tietoja Isisin etenemisestä, mutta Tassin mukaan hallituksen joukkoja olisi vahvistettu torjumaan etelästä kaupunkiin suuntautuva hyökkäys.

Uutistoimisto AP:n palmyralaiselta aktivistiryhmältä saamien tietojen mukaan Isis valtasi armeijan tukikohdan ja kaupungin pohjoiset ja läntiset alueet otettuaan haltuunsa useita hallituksen asemia, öljykenttiä ja strategisesti tärkeitä kukkuloita kaupungin ympärillä.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Isis olisi vallannut myös paikallisen sairaalan sekä strategisesti tärkeällä paikalla sijaitsevat viljasiilot.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Isisin taistelijat ovat edenneet Palmyraan sen jälkeen, kun Syyrian hallituksen joukot valtasivat kaupungin siltä Venäjän tukemana viime maaliskuussa.

Isis oli vallannut UNESCO:n maailmanperintökohteisiin lukeutuvan kaupungin edellisen vuoden toukokuussa. Isis aiheutti suuria vahinkoja Palmyran arvokkaille muinaisjäänteille ja rakennuksille.

LÄHDE: AP, AFP, Reuters, Tass

Suosittelemme sinulle