Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Bengt Holmström sai talouden Nobel-palkintonsa

Suomalainen taloustieteen professori Bengt Holmström on ottanut vastaan Nobel-palkintonsa lauantaina Tukholmassa.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa XVI luovuttaa talouden Nobel -palkinnon Bengt Holmströmille.
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa XVI luovuttaa talouden Nobel -palkinnon Bengt Holmströmille. Kuva: Jessica Gow / EPA
Mikko Kuusisalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ojensi palkinnot Holmströmille ja toiselle talouden Nobel-palkitulle professori Oliver Hartille.

Palkitut saivat mitalin, diplomin ja vajaan miljoonan euron rahapalkinnon Tukholman konserttitalossa, missä fysiikan, kemian, kirjallisuuden ja lääketieteen nobelistit saivat palkintonsa. Rauhanpalkinto ojennettiin Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille aiemmin päivällä Oslon kaupungintalossa.

– Tutkimuksenne on loistava esimerkki teoriasta, jolla on käytännön merkitystä parhaalla mahdollisella tavalla. Minulla on kunnia ja etuoikeus välittää teille Ruotsin tiedeakatemian puolesta lämpimimmät onnittelumme, Ruotsin tiedeakatemian jäsen professori Per Strömberg sanoi palkinnonluovutuspuheessaan.

Myöhemmin lauantai-iltana Holmström osallistuu muiden tämän vuoden nobelistien tavoin juhlallisille Nobel-illallisille Tukholman kaupungintalolla. Läsnä on myös Ruotsin kuningasperhe. Holmström saattaa juhlan aluksi illallispöytään kehitysapuministeri Isabella Lövinin.

Illallisille osallistuu 1 300 vierasta. Kuninkaallisten ja nobelistien lisäksi läsnä ovat lisäksi maan hallitus sekä muun muassa tiedeväkeä ja diplomaatteja.

Palkintoseremonia järjestetään joka vuosi Alfred Nobelin kuolinpäivänä 10. joulukuuta.

Suosittelemme sinulle