Hyppää sisältöön

Järjestö: Venäjän ilmaiskut saivat Isisin vetäytymään Palmyrasta

Isisin taistelijat olisivat jättäneet Palmyran pian sen jälkeen, kun taistelijoiden kerrottiin jälleen tunkeutuneen kaupunkiin. Syyrian armeija vapautti Palmyran Isisin hallinnasta maaliskuussa.

sotilaita rauniokaupungissa
Venäläisiä sotilaita Palmyrassa Syyriassa toukokuun alussa. Kuva: Sergei Tshirikov / EPA
Terhi Toivonen

Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö kertoo, että Isisin taistelijat olisivat vetäytyneet muinaisesta Palmyran kaupungista Venäjän ilmaiskujen takia varhain sunnuntaiaamuna.

Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan jihadistit olisivat jättäneet Palmyran vain tunteja sen jälkeen, kun taistelijoiden kerrottiin taas tunkeutuneen kaupunkiin. Tietoa ei ole pystytty vahvistamaan muista lähteistä.

Järjestön tiedottaja kertoo, että ilma-iskuissa olisi kuollut suuri määrä Isisin taistelijoita.

– Syyrian armeija toi vahvistuksia Palmyraan eilen yöllä, ja sotilaat tekevät iskuja eri puolella kaupunkia oleviin Isisin asemiin, Rami Abdel Rahman sanoo.

Venäjän puolustusministeriön mukaan maan sotilaskoneet olivat tehneet yöllä 64 ilmaiskua Keski-Syyriassa sijaitsevan Palmyran alueella, kertoo uutistoimisto Tass. Iskuissa olisi kuollut yli 300 Isis-taistelijaa.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Isisin taistelijat etenivät Palmyraan sen jälkeen, kun Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot valtasivat kaupungin terroristijärjestöltä tämän vuoden maaliskuussa.

Syyrian armeijan hävittäjä ilmassa.
Syyrian armeijan hävittäjä Palmyran lähellä maaliskuussa 2016. Kuva: TASS / Barcroft Media / AOP

Uutistoimisto AP:n paikalliselta aktivistiryhmältä saamien tietojen mukaan Isis valtasi lauantaina armeijan tukikohdan ja kaupungin pohjoiset ja läntiset alueet otettuaan haltuunsa useita hallituksen asemia, öljykenttiä ja strategisesti tärkeitä kukkuloita kaupungin ympärillä.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestö puolestaan kertoi, että Isis olisi vallannut myös paikallisen sairaalan sekä strategisesti tärkeällä paikalla sijaitsevat viljasiilot.

Isis valtasi UNESCO:n maailmanperintökohteisiin lukeutuvan kaupungin viime vuoden toukokuussa. Palmyrassa tapahtui laajamittaisia ihmisoikeusrikoksia Isisin ollessa vallassa. Isis aiheutti myös suurta vahinkoa kaupungin arvokkaille muinaisjäänteille ja rakennuksille.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass

Suosittelemme sinulle