Hyppää sisältöön

Isis valtasi Palmyran Venäjän ilmaiskuista huolimatta

Venäjän mukaan sen ilmaiskut ovat pysäyttäneet kaikki Isisin hyökkäykset kaupunkia vastaan ja että Syyrian armeija puolustaa edelleen Palmyraa. Myöhemmin sunnuntaina Homsin maakunnan kuvernööri kertoi Isisin vallanneen kaupungin.

Kuva: Reuters TV
Mikko Kuusisalo

Syyrian sotaa tarkkailevat aktivistiryhmät kertovat, että äärijärjestö Isis on sunnuntaina vallannut uudelleen Keski-Syyriassa sijaitsevan Palmyran kaupungin.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Syyrian armeija joutui vetäytymään kaupungista etelään ja Isisin taistelijat valtasivat kaupungin kokonaan.

Aiemmin kerrottiin, että Isis joutui vetäytymään kaupungista Venäjän rajujen ilmaiskujen vuoksi aikaisin sunnuntaiaamuna. Venäjän puolustusministeriö kertoi, että venäläiset sotilaskoneet olivat tehneet yli 60 ilmaiskua Isisin asemiin ja ilmaiskut olisivat estäneet Isisin kaikki hyökkäykset Palmyraa vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights kertoo, että Venäjän rajut ilmaiskut pakottivat Isisin vetäytymään Palmyrasta vain muutama tunti sen jälkeen, kun sen taistelijat olivat saaneet kaupungin haltuunsa. Sunnuntaina Isisin taistelijat kuitenkin järjestön mukaan valloittivat kaupungin jälleen.

Palmyran valtauksesta kertoo myös toinen syyrialainen aktivistiryhmä uutistoimisto AP:n mukaan. Myös Isisiä lähellä oleva uutistoimisto Amaq kertoo, että Isis on valloittanut Palmyran sunnuntaina.

Myöhemmin sunnuntaina Homsin maakunnan kuvernööri kertoi Syyrian valtiollisessa televisiossa Isisin vallanneen kaupungin ja että armeija pyrkii valtaamaan sen takaisin. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Syyrian hallinto virallisesti myöntää, että äärijärjestö on jälleen vallannut Palmyran.

Kuvernööri Talal Barazi sanoi, että Syyrian armeijan joukot ovat vetäytyneet kaupungista, mutta että "armeija tekee kaikkensa, jotta Isis ei onnistuisi jäämään Palmyraan".

Venäjä: Syyrian armeija puolustaa edelleen Palmyraa

Venäjän mukaan Syyrian armeija taistelisi edelleen puolustaakseen Palmyraa ja huolimatta suurista tappioista Isisin taistelijat yrittäisivät saada jalansijan kaupungista. Venäjän mukaan Isis olisi hankkinut alueelle vahvistuksia ainakin hallussaan pitämistään Raqqan ja Deir al Zorin kaupungeista.

Venäjän mukaan yli 4 000 Isisin taistelijaa yrittää edetä kaupunkiin suojaan Venäjän ilmaiskuilta, sillä Venäjän mukaan sen koneet eivät pommita kaupungin asuinalueita. Venäjän mukaan Isis olisi vasta alkanut yrittää kaupungin uudelleenvaltausta.

Isis aloitti viime viikolla voimakkaan hyökkäyksen Palmyraan ja sen joukot valtasivat öljy- ja kaasukenttiä sekä muita tärkeitä kohteita kaupungin ympäristössä ennen kuin saavuttivat varsinaisen kaupungin lauantaina.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Isisin taistelijat käyttivät useita autopommeja ja itsemurhapommittajia hyökkäyksessään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Puolustusministeriön mukaan Isisillä oli käytössään myös raketinheittimiä sekä panssaroituja ajoneuvoja. Venäjä kertoo tuhonneensa lukuisia Isisin tankkeja sekä muita ajoneuvoja ilmaiskuilla.

Isis valtasi UNESCO:n maailmanperintökohteisiin lukeutuvan kaupungin viime vuoden toukokuussa. Syyrian hallituksen joukot valtasivat kaupungin Isisin taistelijoilta Venäjän tukemana viime maaliskuussa.

Isis aiheutti suuria vahinkoja Palmyran arvokkaille muinaisjäänteille ja rakennuksille.

LÄHDE: AFP, AP, Reuters, Tass

Suosittelemme sinulle