Helsingin elokuvateattereiden tilanne on ollut jo jonkin aikaa sekava. Pienten elokuvien Maxim-elokuvateatteri on ollut poissa pelistä koko vuoden.
Bio Rex on sekin poissa käytöstä Amos Rex-taidemuseon valmistumiseen saakka, eli kevääseen 2018. Eurooppalaista elokuvaa näyttävä Kino Engel on remontissa ensi kesän loppuun.
Näiden toimijoiden katoamista paikkaamaan on noussut eri puolille pieniä kortteli-kinoja. Niiden toiminta ja ohjelmiston taso kuitenkin vaihtelee.
Lue tästä missä Helsingissä elokuvia tällä hetkellä näytetään ja mitä muutoksia on luvassa.
Tennispalatsi ja Kinopalatsi
Vuonna 1999 avatut, Finnkinon pyörittämät elokuvateatterit Helsingin keskustassa porskuttavat. Finnkinolla on Tennispalatsissa 14 salia, joissa näytetään valtavirtaelokuvaa sekä ulkomaiset ja kotimaiset ensi-illat.
Finnkinon "kakkosteatterissa" Kinopalatsissa on kymmenen salia. Kinopalatsissakin pyörii pääosin valtavirtaelokuvia ja elokuvien niin sanottuja "häntiä". Elokuvan suosion laskettua Tennispalatsissa, se siirtyy nopeasti Kinopalatsin pienempiin saleihin, jossa se voi olla esillä pidempään.
Kinopalatsissa näytetään vähän myös arthouse-elokuvia ja eurooppalaista elokuvaa. Niiden näytökset ovat usein vain huonoimpina aikoina aamulla tai keskellä päivää. Pienemmät elokuvat pyörivät teatterissa varsin lyhyen aikaa.
Orionin näytökset Keskustakirjastoon?
Helsingin vanhimpiin elokuvateattereihin kuuluva Orion sijaitsee Helsingin Kampissa, sivukadulla, vain kivenheiton päässä Tennispalatsista. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan art deco -teatteriin toiminta alkoi vuonna 1927 Bio Athena -nimellä
Elokuvateatteri toimii Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) laatufilmien ja klassikoiden näytöspaikkana, kuutena päivänä viikossa.
Tällä hetkellä Senaatti-kiinteistöt ja Helsingin kaupunki neuvottelevat KAVIn näytösten siirtymisestä uuden Keskustakirjaston elokuvateatteriin vuoden 2019 alussa.
Orion on elävä museo. Se on parempi kuin kuollut, jossa käydään vain ihastelemassa paikkaa
Hannu Salmi, elokuvaharrastaja, arkkitehti, Suomen arkkitehtiliitto
Helsingin kaupunki ja opetusministeriö ajavat voimakkaasti KAVIn näytösten siirtoa Orionista uuteen Keskustakirjastoon. KAVIn rahoitus tulee opetusministeriöltä ja instituutin budjettia on tasaisesti leikattu viime vuosina. Leikkauksia on tulossa myös jatkossa.
Kavin näytösten siirtämistä Keskustakirjastoon puoltaa upouusi teatteri tekniikoineen sekä teatterin keskeinen sijainti. Uuden sijainnin uskotaan houkuttelevan myös uutta yleisöä elokuvien pariin. Uusi teatteri tehdään esteettömäksi ja erityisryhmien ulottuville.
Elokuvaharrastajat vastustavat klassikko- ja arkistofilmien näytösten siirtämistä perinteikkäästä ympäristöstä pois. Orionille etsitään nyt sen toiminnan jatkajaa. Joitakin kiinnostuneita on ilmaantunut, mutta yhden salin elokuvateatterin kaupallinen pyörittäminen on vaikeaa.
Maxim on ollut koko vuoden tyhjillään
Helsingin Kluuvissa toiminut Maxim on ollut pois käytöstä koko vuoden 2016 ajan, kun Finnkino lopetti toimintansa kiinteistössä. Tämä jätti ison loven Helsingin elokuvatarjontaan. Kaksisalinen Maxim oli pienempien yleisöjen elokuvien teatteri. Maxim toimi useiden elokuvafestivaalien näytösten pitopaikkana.
Omistaja, eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on kuluneen vuoden aikana selvittänyt kiinteistön mahdollisuuksia laajentua esimerkiksi hotellitoimintaan. Lisäkerrosten rakentaminen vuonna 1974 saneeratun teatterin päälle on kuitenkin osoittautunut liian kalliiksi tai lähes mahdottomaksi vanhojen perustusten ja maaperän vuoksi.
Helsingin huono leffateatteritilanne vaikuttaa koko Suomeen tosi paljon
Kalle Kinnunen, elokuvakriitikko
Ilmarinen etsii parhaillaan vuokralaista, joka ottaisi elokuvateatteritoiminnan pyörittämisen uudelleen vastuulleen. Toiminta on tarkoitus käynnistää mahdollisimman pian, Ilmariselta kerrotaan.
Vuosia kiinteistössä toimineelta Finnkinolta kerrotaan, että kiinnostusta elokuvateatterin pyörittämiseen tutussa teatterirakennuksessa löytyy edelleen. Toiminnan uudelleen aloittaminen osin suojellussa Maximissa vaatii tosin täysremontin.
Kino Engel on remontissa
Helsingin perinteikkäissä torikortteleissa, Senaatintorin kupeessa sijaitseva piskuinen Kino Engel on sekin remontissa. Eurooppalaiseen elokuvaan keskittyneen teatterin remontti alkoi maaliskuussa ja se päättyy näillä näkymin syyskuussa 2017.
Remontin valmistuttua saadaan vihdoin päätökseen Torikortteleiden pitkään jatkunut korjausohjelma. Teatteritiloissa uusitaan talotekniikan lisäksi kaikki pinnat ja penkit.
Café Engelin sisäpihalla toimiva KesäKino Engel toimii normaalisti kesällä 2017.
Bio Rex on remontissa osana uuden taidemuseon Amos Rexin rakentamista
Aivan Helsingin ytimessä, Mannerheimintiellä sijaitseva 80-vuotias funkkisteatteri Bio Rex on remontissa ja poissa käytöstä kevääseen 2018 saakka. Siitä tulee osa Amos Rex-taidemuseota. Bio Rexissä ei tule jatkossakaan olemaan päivittäistä elokuvateatteritoimintaa, vaan se toimii museon omassa ja tilauskäytössä.
Teatterin tekninen valmius on monipuolisempi kuin tavanomaisessa elokuvateatterissa: 35mm filmiprojisoinnin sekä nykyaikaisen digitaalisen projisoinnin lisäksi teatterissa voidaan esittää elokuvia myös 70mm filmiltä.
600 asiakaspaikan elokuvateatteri on aiemmin toiminut monien festivaaliesitysten ja festivaaliensi-iltojen näyttämönä. Bio Rexiin ja Maximiin keskittyneet festivaalinäytökset ovat hajautuneet nyt keskustasta eri puolille, muun muassa näytösteatteri Andorraan sekä Korjaamo Kinoon Taka-Töölöön.
Arabian Kino Sheryl etsii kuumeisesti uusia tiloja
Kino Sheryl on pari vuotta sitten Arabianrantaan avattu niin sanottu korttelikino. Elokuvateatteri työllistää päätoimisesti yhden työntekijän ja osa-aikaisesti kolme muuta. Teatteria pyörittävän yhtiön omistaa Aalto ARTSin (ent. Taideteollinen korkeakoulu) opiskelijajärjestö TOKYO ry.
Arabianrannan asukkaat ovat löytäneet laatuelokuvaan ohjelmistossaan painottavan teatterin hyvin. Yleisö heijastelee melko suoraan alueen asukasprofiilia. Paljon on lapsiperheitä. Myös ikäihmiset ovat aktiivisia Sherylin kävijöitä. Monet ovat kertoneet, että leffassa käynti on muuten jäänyt kokonaan, kun keskustaan on niin vaikea päästä.
Kino Sheryl päättää toimintansa Arabianrannassa ensi keväänä, kun Aalto-yliopiston toiminnot siirtyvät Otaniemeen, Espooseen. Elokuvateatteri kartoittaa toiminnalleen uusia tiloja.
Korjaamo Kino keräsi festarinäytökset itselleen
Korjaamo Kino on tämän vuoden alusta Taka-Töölössä toiminut kaupunkilainen korttelikino, jonka ohjelmisto koostuu valikoiduista ensi-iltaelokuvista, laadukkaista independent-elokuvista ja yleisön suosikeista.
Korjaamo Kinolla on käytössään kaksi salia ja sen ovat löytäneet erityisesti lähialueen, Töölön asukkaat. Toisaalta musiikkielokuvien erityisnäytökset ovat saaneet oman yleisönsä ja ne ovat olleet loppuunmyytyjä.
Korjaamo Kinossa on erityistä elokuvien yhteydessä tarjolla olevat ravintolapalvelut.
Korjaamo Kino on tänä vuonna toiminut elokuvafestivaalien, muun muassa dokumenttielokuvafestivaali Docpointin ja Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin esityspaikkana.
Kallion Riviera on baari ja elokuvateatteri
Tämä korttelikino aloitti toimintansa vanhan elokuvateatterin tiloissa marraskuun lopulla. Elokuvateatterin ohjelmistossa on elokuvia laidasta laitaan ja teemoittain.
Elokuviakin tärkeämpiä Riviererassa saattavat olla ruoka ja juoma.
WHS Union Teatterista on moneksi
Pitkänsillan kupeessa on toiminut elokuvateatteri 1920-luvulta lähtien. Elokuvateatterin nykyinen toiminta on ollut käynnissä pari vuotta.
Kyseessä ei ole pelkästään elokuvateatteri vaan poikkitaiteellinen näyttämö, joka on välillä arthouse-elokuvateatteri, mutta tarjoaa myös teatteria, sirkusta ja musiikkia.
Itäkeskus saa elokuvateatterinsa takaisin
Elokuvat palaavat lähes kymmenen vuoden jälkeen takaisin Helsingin Itäkeskukseen vuoden 2018 lopussa. Itäkeskuksen iItis-kauppakeskukseen avataan tuolloin Finnkinon 9-salinen teatteri. Multiplex rakennetaan Anttilalta vapautuneisiin tiloihin.
Elokuvakompleksin odotetaan tuovan kauppakeskukseen vuositasolla puoli mijoonaa kävijää lisää. Tänä vuonna kauppakeksuksessa on käynyt 17 miljoonaa vierailijaa.
Kauppakeskuksen Bulevardilla toimi vuosina 1992–2009 elokuvateatteri, ensin Kino 1,2,3 -nimellä ja sittemmin Kino Itäkeskus -nimisenä.
_Korjattu 27.12. klo 13:35, Bio Rexissä voidaan esittää elokuvia myös 70mm filmiltä, ei 75mm filmiltä, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. _