Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Britannia kieltää uusnatsijärjestön – läheisessä yhteistyössä Suomen äärioikeiston kanssa

Britannian National Action -järjestö kielletään heti, kun asiaa koskeva laki hyväksytään, kertoo brittimedia. National Action on yhteyksissä Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen.

"White Man March" Newcastlessa 2015.
"White Man March" Newcastlessa 2015. Kuva: AOP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Britannia aikoo uuden terrorismilain myötä kieltää uusnatsijärjestö National Actionin. Asiasta kertoo sisäministeri Amber Rudd.

Britannian parlamentti hyväksynee keskiviikkona uuden terrorismilain, joka sisäministerin mukaan koskee myös uusnatsijärjestöä. Ruddin mukaan National Action on "tekemisissä terrorismin kanssa".

– National Action on rasistinen, juutalaisvihamielinen ja homofobinen järjestö, joka yllyttää vihaan, ylistää väkivaltaa ja edistää halpamaista ideologiaa, enkä aio sallia sitä, sisäministeri Rudd jyrisi.

Britannian tiedotusvälineiden, mm. BBC:n mukaan parlamentti hyväksyy lain ja National Actionin kielto astuisi voimaan perjantaina.

Kyseessä on Britannian ensimmäinen äärioikeistolainen ryhmittymä, joka kielletään.

Uusi laki kieltää järjestön jäsenyyden ja sen kannattamisen. Kiellettyjä ovat myös kokousten järjestäminen järjestön tueksi ja sen tunnusten julkinen kantaminen. Kiellon rikkomisesta voi saada enimmillään kymmenen vuoden vankeustuomion ja sakkorangaistuksen, jonka enimmäismäärää ei ole määritelty.

Yhteyksiä Suomeen

National Action sai paljon julkisuutta alkukesästä, kun sen aktivisti murhasi kansanedustaja Jo Coxin. Murhaajan kotoa löytyi järjestön materiaalia ja natsi-Saksaan liittyvää esineistöä.

Pohjoismaissa ja Suomessa toimiva Pohjoismainen vastarintaliike jakaa saman ideologian Nationa Actionin kanssa. Pohjoismaisen vastarintalikkeen Suomen osaston nettisivuilta löytyy paljon materiaalia järjestöjen edustajien keskinäisistä tapaamisista.

Suomessa syyttäjä on nostanut syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä pahoinpitelystä Suomen Vastarintaliikkeen jäsentä vastaan Helsingin Asema-aukion tapahtumista. Vastarintaliikkeen jäsenen epäillään potkaisseen miestä mielenosoituksen yhteydessä viime syyskuussa.

Klo 16.54 Muokattu Asema-aukion tapahtumista käsittelevää kohtaa. 19.35 korjattu kirjoitusvirhe murhatun parlamentaarikon nimessä.

Suosittelemme