Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Lucia-neito tuo valoa minuuttiaikataululla – "En ehdi jännittää"

Kun 19-vuotias Ingrid Holm astelee Helsingin Tuomiokirkon rappusia kello 18, hän on kiertänyt kynttilöineen jo työpäivän edestä.

Vuoden 2016 Lucia-neito Ingrid Holm.
Vuoden 2016 Lucia-neito Ingrid Holm. Kuva: Marcus Rosenlund / Yle
Yle Helsinki
Avaa Yle-sovelluksessa

Lucia-neidon kruunua kantaa tänä vuonna kemiönsaarelainen Ingrid Holm. Joulukuun 13. päivä tietää 19-vuotiaalle abiturientille keikkaa aamusta iltamyöhään.

Ingrid Holmin virallinen työpäivä alkaa tänään kahdeksalta, kun Lucia kulkueineen tuo valoa Helsingin keskustassa Forumin kauppakeskuksessa.

Jo heti yhdeksän jälkeen Lucian on kuitenkin oltava jo Pasilassa, jossa hän esiintyy Isossa Pajassa. Hektinen aikataulu jatkuu iltamyöhään.

– Ei oikeastaan jännitä. Olen odottanut tätä päivää todella paljon, Ingrid Holm sanoo maanantaina.

Lucia-konkari ei stressaa aikataulusta

19-vuotias Ingrid Holm on Kemiönsaaren lukion abiturientti ja Lucia-piireissä konkari. Hän on ollut aiemmin sekä Dragsfjärdin että Turun Lucia-neito.

Kiirettä on pitänyt myös ennen varsinaista h-hetkeä: Sunnuntaina Ingrid osallistui Seurasaaren joulupolulle Helsingissä, jonka jälkeen hän suuntasi vielä pikavisiitille kotiin Turunmaalle. Maanantaina aamupäivällä hän olikin jo matkalla takaisin Helsinkiin. Illalla oli vielä viimeiset kuoroharjoitukset ennen suurta päivää.

Lucian päivän minuuttiaikataulu ei häntä stressaa.

– On vaan hyvä, että esiintymisiä on paljon, niin en ehdi jännittää kruunajaisia, Holm sanoo.

Monta mahdollisuutta nähdä kynttiläpää

Yleltä Lucia-neito siirtyy Folkhälsanin palvelutaloon Ruskeasuolle, josta matka jatkuu Espoon Tapiolaan. Kolmelta on jo oltava takaisin Helsingissä Tuomiokirkolla harjoittelemassa iltaa varten, sillä kruunajaiset alkavat kello 17. Tuntia myöhemmin Lucia-neito astuu Tuomiokirkon portaita alas. Senaationtorille mahtuu 30 000 ihmistä seuraamaan Luciaa ja tämän kulkuetta.

Kiireet eivät lopu Lucian päivään, vaan yhteensä Ingrid kumppaneineen esiintyy lähes 90 kertaa joulu-tammikuussa.

Yleisö voi nauttia Lucia-neidon laulusta tänään Forumin Mercator-kujalla, Folkhälsanin palvelutalolla Ruskeasuolla, Tuomiokirkon kruunajaisissa sekä Senaatintorilla.

Yle lähettää Lucian esiintymisen Isossa Pajassa suorana Radio Vegassa (ruotsiksi) klo 9.16 alkaen. Yle Areenasta sekä televisiosta Yle Fem:ltä voi seurata suoraa lähetystä kruunajaisista alkaen klo 17. Snapchatissa Lucia-neito löytyy nimellä finlandslucia.

Suomen Lucia on valittu vuodesta 1950. Folkhälsanin järjestämä Lucia-keräys toteutetaan yhteistyössä sanomalehti Hufvudstadsbladetin ja Svenska Ylen kanssa.

Johanna Minkkinen

Suosittelemme sinulle