Hyppää sisältöön

Elokuvaharrastaja: Arkistofilmien siirto pois Orionista katastrofi – elokuvateatterin jatko avoin

Kansallinen audiovisuaalinen istituutti Kavi suunnittelee ohjelmistonsa siirtämistä perinteikkäästä Orion-elokuvateatterista Helsingin Kampista uuteen Keskustakirjastoon.

Citizen Kane
Citizen Kane Kuva: Suomen elokuva-arkisto
Ilona Koivisto

Arkistoelokuvien esitykset saattavat loppua elokuvateatteri Orionissa Helsingissä.

Esitykset ovat siirtymässä 1920-luvulta peräisin olevasta teatterista vuonna 2018 valmistuvaan uuteen Keskuskirjastoon. Ehdotuksen esitysten siirtämisestä on tehnyt Helsingin kaupunki.

Orion on Helsingin vanhin elokuvateatteri ja teatterissa on esitetty arkistofilmejä ja klassikkoelokuvia kolmekymmentä vuotta.

Yle Huvudstadsregionen- toimituksen haastatteleman kulttuuritoimittaja ja elokuvaharrastaja Viktor Granön mielestä arkistoflimien siirtyminen pois Orionista on katastrofi. Granön mukaan Orion on paikkana ja instituutiona vailla vertaansa.

– Orion on ainoa paikka Helsingissä, missä näytetään säännöllisesti elokuvahistorian teoksia. Ja näytettävien elokuvien kirjo kulkee varhaisista mykkäelokuvista 1900-luvun alusta 1980-luvun klassikoihin saakka, Granö sanoo.

Orionin filmiarkiston siirtäminen Keskuskirjastoon on kuin siirtäisi Gallen-Kallelan taulut Ateneumista Kiasmaan tai Guggenheimiin.

Viktor Granö

Granö tarkoittaa, että Orionin kaltaista vanhaa filmikulttuuria edustavaa miljöötä ei muualta löydy.

– Elokuvan katsominen on kokonaisvaltainen kokemus. Siihen kuuluu sali, tuoksut ja tunnelma, joka Orionissa on aivan uniikki, kuvailee Granö ja korostaa, että samalla tavalla ajattelevia löytyy paljon.

– Orionin filmiarkiston siirtäminen Keskuskirjastoon on kuin siirtäisi Gallen-Kallelan taulut Ateneumista Kiasmaan tai Guggenheimiin.

Granon mielestä Orionin tekniset olosuhteet eivät ole ongelma.

– Orionista ei löydy 70 millin projektoria, mutta ei kovin montaa 70 millin filmikopiotakaan sen koommin löydy. Tähän asti on järjestetty erikoisnäytöksiä Bio Rexissa, jos tekniikka ei Orionissa riitä. Sitä voitaisiin jatkaa edelleen. 99 prosenttia arkistofilmeistä on edelleen 35 millin kopioita ja ne näyttävät parhaalta Orionissa.

Audiovisuaalinen instituutti: "Keskustakirjastoon löydettäisiin paremmin"

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin apulaisjohtaja Kirsi Raitaranta korostaa, ettei päätöstä asiassa ole vielä syntynyt.

– Parhaillaan käydään neuvotteluja kaupungin ja Senaattikiinteistöjen kanssa.

– Orion on kaunis ja hieno. Ihmiset löytäisivät kuitenkin paremmin Keskustakirjastoon kuin Orioniin. Tällaisen arkiston olisi hyvä olla osa suurempaa kulttuurilaitosta.

Esitysten paikan vaihdosta päättävät opetus- ja kulttuuriministeriö ja KAVI.

Elokuvateatteri Orion Helsingissä.
Elokuvateatteri Orion. Kuva: X3M / Catariina Salo

Suosittelemme sinulle